Teraz czytasz...
Placuszki drożdżowe na słodko i na słono (ze śmietaną, buraczkami i orzechami) [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Placuszki drożdżowe na słodko i na słono (ze śmietaną, buraczkami i orzechami) [przepis]

placuszki drożdżowe ze śmietaną, burakami i orzechami

Placuszki drożdżowe najczęściej jadamy na słodko. Z kruszonką i jabłkami faktycznie smakują rewelacyjnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Podane na kolację lub jako przekąskę najpewniej zasmakują każdemu.

Placuszki drożdżowe nie na słodko

Nie z cukrem pudrem i nie z kruszonką, ale podane ze śmietaną. Właśnie takie placki drożdżowe chcemy Wam dziś zaproponować. Przepis jest prosty, a produkty potrzebne do przygotowania tego dania łatwo dostępne i tanie.

→ Zobacz przepis na wegańskie drożdżówki z kruszonką

By zrobić ciasto, potrzebujesz:

  • ½ szklanki  mleka
  • ½ opakowania drożdży (50 g)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 płaską łyżeczkę soli
  • 2 szklanki mąki

Składniki na farsz:

  • kwaśna śmietana (ok. 200 ml)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ugotowane buraczki
  • 1 kostka mozarelli
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj, dodaj mleko i 2 łyżki mąki. Odstaw na 15 min.
  2. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ponownie odstaw na 15 min.
  3. Ciasto rozwałkuj na kilka placuszków i znowu odstaw na 10 min.
  4. Każdy placek smaruj śmietaną, posyp solą, ułóż pokrojone buraczki, plasterki cebuli i kawałki mozzarelli.
  5. Posyp pieprzem i posiekanymi orzechami włoskimi.
  6. Piecz w temp. 200°C przez 15-20 min.

→ Sprawdź, jak rozpoznać dobry chleb!

Autorką przepisu na placuszki drożdżowe ze śmietaną, buraczkami i orzechami jest Katarzyna Kosmala (→ „Ziołowe smaki„).

Przepis na bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Jeśli jednak wolicie bardziej tradycyjne wydanie ciasta drożdżowego, przygotujcie bułeczki drożdżowe z rabarbarem.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 800
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 ml mleka orkiszowego (ciepłego)
  • 170 g margaryny wegańskiej
  • 80 g śmietany owsianej
  • 60 g cukru trzcinowego drobnego do ciasta
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 4 laski rabarbaru + 3 łyżki syropu z agawy

Przepis na kruszonkę:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g cukru białego drobnego
  • 125 g margaryny wegańskiej, schłodzonej

→ Zobacz, jaka śmietanka do kawy jest najlepsza?

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Przygotuj rozczyn: drożdże rozkrusz do miski, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 30 min. Margarynę utrzyj z cukrem na krem, dodaj śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz ocet winny i dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Do większej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Dolej wyrośnięty rozczyn, masę z margaryny i dokładnie wyrabiaj ręcznie ok. 10 min. Ciasto ma być luźne, odchodzić od ręki, ale nie może być zbite jak na pizzę.

Wyrobione ciasto pozostaw w dużej misce, lekko podsypanej mąką, przykryj ściereczką i owiń miskę szczelnie folią spożywczą. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 3 h, aż do podwojenia jego objętości. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rabarbar obierz z części łykowatych, drobno pokrój, wymieszaj z syropem z agawy. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki połącz ze sobą i rozdrobnij palcami.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Całą powierzchnię ciasta posmaruj roztopioną margaryną lub masłem klarowanym, obsyp warstwą trzcinowego cukru (jeśli lubisz bardziej słodkie, dodaj więcej cukru). Na tym cukrze rozłóż odciśnięty z soku rabarbar. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na ok. 3-4 cm kawałki. Układaj je na blaszce w pewnej odległości od siebie.

Roztop łyżkę margaryny, poglazuruj każdą bułeczkę i posyp kruszonką. Formę przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 min do wyrośnięcia bułeczek.

Nagrzej piekarnik do 180°C, umieścić formę w środkowej części piekarnika i piecz ok. 20 min, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.