Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 3h wyrastanie ciasta
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA BUŁECZEK: 12 szt

Składniki
400 g mąki orkiszowej jasnej typ 800 BIO
30 g świeżych drożdży
60 ml mleka orkiszowego BIO, ciepłe
170 g margaryny wegańskiej
80 g śmietany owsianej BIO
60 g cukru trzcinowego drobnego do ciasta
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
4 laski rabarbaru BIO + 3 łyżki syropu z Agawy BIO

Na kruszonkę:
150 g mąki orkiszowej BIO
50 g mąki ryżowej BIO
50 g cukru białego drobnego
125 g margaryny wegańskiej, schłodzonej

Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, ciepłe mleko i dokładnie wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Miskę przykryć ściereczką odstawić w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 30 minut. Margarynę utrzeć z cukrem na krem, dodać śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz ocet winny i dokładnie wymieszać (u mnie przy użyciu miksera) na gładką masę

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dolać wyrośnięty rozczyn, masę z margaryny i dokładnie wyrabiać (u mnie ręcznie) około 10 minut. Ciasto ma być luźne, odchodzić od ręki, ale nie może być zbite jak na pizzę.

Wyrobione ciasto pozostawić w dużej misce, lekko podsypanej mąką, przykryć ściereczką i owinąć miskę szczelnie folią spożywczą, odstawić ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny, aż do podwojenia jego objętości Przygotować blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar obrać z części łykowatych, drobno pokroić, wymieszać z syropem z Agawy. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wyrobić ze sobą, rozdrobnić palcami (pokruszyć)

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na 1cm grubości prostokąt (ok. 45x30cm). Całą powierzchnię ciasta posmarować roztopioną margaryną lub masłem klarowanym, obsypać warstwą trzcinowego cukru (jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej cukru), rozłożyć na tym cukrze odciśnięty z soku rabarbar, zwinąć ciasto w rulon. Rulon pokroić na ok. 3-4 cm kawałki, układać je na blaszce w pewnej odległości od siebie

Roztopić łyżkę margaryny, poglazurować każdą bułeczkę i posypać kruszonką

Formę przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 30 minut do wyrośnięcia bułeczek

Nagrzać piekarnik do 180°C, umieścić formę w środkowej części piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru

 

Brak postów do wyświetlenia