Składniki dla 4-6 osób:
1 duży lub 2 średnie brokuły BIO
1 opakowanie sera feta BIO (można także wykorzystać domowy twaróg lekko posolony lub inny ulubiony ser o intensywnym smaku)
1 duża lub 2 mniejsze czerwone cebule BIO
3-4 łyżki ziaren słonecznika BIO
1-2 łyżki sezamu łuszczonego BIO
1-2 łyżki siemienia lnianego BIO
Składniki na sos:
Około 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego BIO
2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% BIO
1 łyżka soku z cytryny BIO
3-4 ząbki czosnku BIO
Szczypta soli i cukru
Sposób przygotowania:
Brokuły umyć, podzielić na średniej wielkości kawałki i ugotować na parze, przez około 30 min. W tym czasie obrać cebule i pokroić na cieniutkie półksiężyce. Ser feta lub inny ulubiony ser pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić ziarna i delikatnie podgrzewać, aby się uprażyły i nabrały rumianego koloru.
Następnie należy przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu dodać śmietanę, obrane, umyte i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, cukier i sok z cytryny. (Można wzbogacić świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym). Sos wymieszać i pozostawić na chwilę do „przegryzienia”.
Sałatkę układać w misce warstwami (mi wyszły 3 warstwy). Na spód ułożyć część ostudzonych brokułów, następnie położyć cebulowe półksiężyce i pokrojony ser. Całość polać sosem czosnkowym i posypać uprażonymi ziarnami. Kolejne warstwy nakładać w tej samej kolejności. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużej ilości prażonych ziaren można nimi posypać tylko wierz sałatki. Smacznego!
Całkowity czas przygotowania potrawy: około 35-40 min.
Tekst i foto: Magdalena Przybylak-Zdanowicz