Tym, którzy są trochę znudzeni „tradycyjną” wersją grilla polecamy mały eksperyment kulinarny z wykorzystaniem brokuła. Sprawdźcie!
Oto przepis sprawdzony i udostępniony przez Stowarzyszenie Promocji Brokuła:
Brokuły z grilla na już!
5-6 różyczek brokułów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki soku z cytryny
sól morska, pieprz
ząbek czosnku
zioła: na przykład tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Brokuły skropić oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem, nasmarować czosnkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wrzucić na ruszt i grillować do czasu aż różyczki nie uzyskają złocisto-brązowego kolorytu. Idealnie pasują do grillowanych mięs.
I jeszcze ciekawostka. Według danych Stowarzyszenia Promocji Brokuła, Polacy spożywają rocznie ok. 300 g tego warzywa. Dla porównania przeciętny Brytyjczyk zjada go w ilości 5kg. Mamy więc sporo do nadrobienia 😉
Więcej na temat: brokuł w Biokurierze