Teraz czytasz...
Brokuł na grillu? Mamy na to sposób
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Brokuł na grillu? Mamy na to sposób

 

Tym, którzy są trochę znudzeni „tradycyjną” wersją grilla polecamy mały eksperyment kulinarny z wykorzystaniem brokuła. Sprawdźcie!

Oto przepis sprawdzony i udostępniony przez Stowarzyszenie Promocji Brokuła:

Brokuły z grilla na już!

5-6 różyczek brokułów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki soku z cytryny
sól morska, pieprz
ząbek czosnku
zioła: na przykład tymianek, oregano

Sposób przygotowania:

Brokuły skropić oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem, nasmarować czosnkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wrzucić na ruszt i grillować do czasu aż różyczki nie uzyskają złocisto-brązowego kolorytu. Idealnie pasują do grillowanych mięs.

I jeszcze ciekawostka. Według danych Stowarzyszenia Promocji Brokuła, Polacy spożywają rocznie ok. 300 g tego warzywa. Dla porównania przeciętny Brytyjczyk zjada go w ilości 5kg. Mamy więc sporo do nadrobienia 😉

Więcej na temat: brokuł w Biokurierze

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.