Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
Masa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru
0,5 l musu truskawkowego
1. Biszkopt: Ubijam białka, dodaje cukier, żółtka.
2. Dodaje mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Ciasto wylewam na formę wyłożoną papierem.
4. Piekę ok. 40 minut w temp. 180C.
5. Po przestudzeniu kroje na 2 części.
6. Masa truskawkowa: Galaretki (2szt.)rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody.
7. Truskawki ucieram blenderem i do 0,5 l przecieru truskawkowego dodaje rozpuszczoną galaretkę.
8. Czekam aż mus zacznie zastygać i wykładam go na połowę biszkoptu i przykrywam drugą częścią.
9. Wkładam na 2 godziny do lodówki aby masa zastygła.
10. Przed podaniem posypuje cukrem pudrem.
autorka przepisu: Katarzyna Kosmala