Biokurier na Euro Gusto 2013

Miejski festiwal eko gastronomiczny – takim mianem określane jest Euro Gusto przez organizatorów. W trakcie weekendu 22-24 w centrum urokliwego Tours spróbować można było smaków z wielu okolic Francji, obejrzeć interesujące filmy czy wziąć udział w warsztatach i dyskusjach na tematy związane z żywieniem. Nie zabrakło także okazji do zakupu lokalnych specjałów.

Prezentacje, dyskusje i prelekcje filmowe odbywały się w 4 miejscach w centrum Tours: Uniersytecie François Rabelais, Guinguette d’Automne (Jesienna tawerna), Musée du Compagnonnage oraz w miejskim ratuszu.  W Euro Gusto wzięło udział także kilkanaście lokalnych restauracji oraz sklepów z żywnością lokalną i ekologiczną. Euro Gusto organizowane jest co roku przez francuski Slow Food.

Disco soup

Moja przygoda z Eurogusto rozpoczęła się w położonej u brzegów Loary klubo – restauracji Guinguette d’Automne. To właśnie tam, w piątkowy wieczór (22 listopada) zorganizowano Disco Soup. W rytm dźwięków nowoczesnej muzyki, zrzeszona w ramach Slow Food Youth (to taki „młodzieżowy oddział” Slow Foodu, który funkcjonuje również w Polsce) młodzież przygotowywała zupę z warzyw, które nie spełniały wymogów handlowych i trafiłyby do…kosza.

Dzięki „Disco Soup” zamiast na śmietniku znalazły się na talerzach wszystkich przybyłych, pod postacią kilku zup. Okazuje się, że zapoczątkowana przez jednego z niemieckich aktywistów Disco Soup, jest już inicjatywą ogólnoświatową, która dotyczy nie tylko warzyw, ale także innych produktów i zjawisk społecznych. Podczas Euro Gusto „Disco Soup” stała się pretekstem do zabawy, ale także zasygnalizowała problemy związane z wiejską bioróżnorodnością i smakami – to właśnie tych, między innymi, wartości strzeże przecież Slow Food.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Konferencje i dyskusje

Przy okazji Euro Gusto do Tours zjechali francuscy eksperci, naukowcy a także dziennikarze zajmujący się tematyką żywienia, ekologii czy zdrowia. Wśród tematów poruszanych w trakcie konferencji znalazły się m.in.: À bas la dictature des régimes ! (Koniec z dyktaturą diet!), Le coût et le gout (Cena I smak…), Communication et nouvelles formes de commercialisation pour les productions artisanales et paysannes (Komunikacja i nowoczesne formy sprzedaży I promocji produktów wiejskich i rękodzielniczych)-

Młodzieżowy Slow Food czyli Slow Food Youth

Jedna z prelekcji poświęcona była także koncepcji i działaniu Slow Food Youth. Przedstawił ją Francesco Scaglia z Włoch. Pomysł zrodził się w trakcie jednej z edycji Terra Madre (największego wydarzenia organizowanego przez SF). Początkowo młodzież działała niezależnie od Slow Foodu, wypracowując własną formułę działania – obecnie działa już w ramach ruchu „spod znaku ślimaka” i ma swoje oddziały w większości europejskich krajów (a także na całym świecie, m.in.: w Japonii, USA, Kanadzie, Republice Południowej Afryki czy Brazylii).

Dyskusję uzupełniła prezentacja dotycząca działającego pod patronatem Slow Foodu Uniwersytetu Gastronomicznego w Bra – ten temat rozwiniemy w oddzielnym artykule. Na razie zapraszamy do obejrzenia filmu pokazującego jak na ideę Slow Food Youth zaregował założyciel ruchu Slow Food, Carlo Petrini

Filmy na Euro Gusto. LoveMEAT tender

Bardzo mocną stroną Euro Gusto były pokazy filmowe. Mi udało się obejrzeć świetny, dotykający problemów związanych z przemysłową produkcją mięsa, film dokumentalny LoveMEAT tender. Pokazuje on jak na przełomie lat zmieniło się nie tylko nasze podejście do spożywania mięsa, ale także (w sposób dramatyczny) sposób w jaki zaspokajamy to rosnące zapotrzebowani). Wbrew pozorom, film nie jest manifestem na rzecz wegetarianizmu czy też agresywną krytyką mięsożerców. Manu Coeman prezentuje różne punkty widzenia i sporo obiektywnych faktów, które zaprezentowane są w interesujący sposób.  LoveMEAT Tender nie agituje, nie krytykuje i nie ocenia – to propozycja do przynajmniej chwili reflekcji nad tym co i jak jemy.

Oto trailer LoveMEAT tender w języku angielskim:

Najważniejsze i najsmaczniejsze czyli… degustacje i kiermasz

To banał, ale tak właśnie zacznę ten akapit: oczywiście można rozmawiać o jedzeniu i oglądać na jego temat filmy, ale bez możliwości posmakowania, rozmowy z producentami czy też kulinarnych zakupów na pewno czegoś będzie brakować. Przy okazji Euro Gusto do Tours zjechali francuscy producenci najróżniejszych lokalnych specjałów, które Slow Food promuje w ramach idei „Arki Smaku” (Arche d’Gout). Przy wejściu do jednego z uniwersyteckich budynków spróbować można było znakomitych serów, wędlin, pieczywa (przygotowano nawet pokaz wypieku).

Mini kiermaszowi towarzyszyła także wystawa plakatów na temat dawnych ras i odmian roślin i zwierząt gospodarskich charakterystycznych dla Francji. Na bulwarze nad Loarą zorganizowano natomiast duży kiermasz, na który zjechali wystawcy z okolic Tours. Tu również nie brakowało serów, pieczywa, warzyw, charakterystycznych francuskich Crepes (do spożycia na miejscu) czy też takich specjałów jak ostrygi czy ślimaki. Zdecydowana większość produktów oferowanych na kiermaszu posiadała certyfikat ekologiczny.

AMAP czyli…

Ciekawą inicjatywą, którą prezentowano podczas kiermaszu był „AMAP” (Associations pour le maintien d’une agriculture paysanne) czyli sposób współpracy pomiędzy dostawcami a klientami polegający na tym, że konsumenci zrzeszają się i finansują uprawę czy produkcję w danym sezonie biorąc na siebie część ryzyka a także „stabilizując” sytuację rolnika / wystawcy.

W trakcie Festiwalu zaprezentowano także wystawę i film „Wschód. Wspomnienia o rolnikach” będący relacją z trwającej pół roku podróży francuskiej pary, która spędzała po dwa tygodnie w gospodarstwach rolników ekologicznych działających w systemie „AMAP” na terenie Słowacji, Węgrzech, Rumunii, Bułgarii, Chorwacji i Serbii. Na razie film nie jest dostępny w sieci, a jego twórcy Nicolas Dabard i Paula Schmidt nie zdecydowali jeszcze w jakiej formie będą go udostępniać. Na pewno jednak warto aby tą pozycją zainteresowali się organizatorzy polskich kulinarnych festiwalów filmowych. Chociaż nie opisuje on sytuacji w naszym kraju, z pewnością przedstawia realia nieobce polskim rolnikom i konsumentom.

Już wkrótce na stronach Biokuriera więcej na ten idei AMAP w wywiadzie z Sonią Priwieziencew i Tomkiem Włoszczowskim, którzy, we współpracy z warszawskimi konsumentami, jako jedni z pierwszych w Polsce wdrożyli taki system.

Podsumowując, Euro Gusto to znakomity pomysł na promocję wysokiej jakości żywności połączonej z głębszą debatą a także dobrą zabawą. Mnóstwo smaków, rozmów, inspiracji.  Jeżeli ktoś przebywa we Francji w czasie, gdy takie wydarzenie jest organizowane, z pewnością warto skorzystać. Z jednym zastrzeżeniem: choć impreza ma międzynarodowy charakter, zdominowana jest przez Francuzów i język francuski dlatego trzeba nim władać choć w minimalnym stopniu aby w rozumieć prezentowane filmy i toczone po nich dyskusje.

Zobacz naszą Galerię Zdjęć z Euro Gusto na facebooku

tekst i zdjęcia: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia