BioFach 2015. “Free from…” czyli przestrzeń dla żywności wolnej od glutenu, laktozy, jaj etc.


Liczba konsumentów, którzy z powodów zdrowotnych lub ideowych poszukują żywności wolnej od pewnych składników rośnie dynamicznie. Odpowiedzią na ten trend będzie specjalna przestrzeń „Free from”, w której producenci będą promować żywność „wolną od…”, ale także dzielić się swoimi doświadczeniami.


-Ten segment rośnie bardzo dynamicznie – potwierdza Moritz Baumgarten, Marketing Manager w specjalizującej się w produktach bezglutenowych firmie Schnitzer. – Liczba oferowanych na europejskich rynkach rośnie wraz ze zwiększającą się liczbą uczuleń i nietolerancji – dodaje. –Sprzedaż naszych produktów bezglutenowych wzrasta średnio o ok. 20% rocznie – zauważa Susan Bauck z firmy Bauckhof.

Żywność bez glutenu i bez laktozy. Jak powstaje?

Zagwarantowanie, że produkt nie zawiera glutenu nie jest prostą sprawą. Wykorzystywane w przetwórstwie ziarna takie jak: gryka, quinoa, proso czy ryż muszą być starannie wyczyszczone tak, aby w 1kg finalnego produktu było mniej niż 20mg glutenu – to duże wyzwanie bo zanieczyszczenie przez 1% innego ziarna jest w przemyśle spożywczym powszechnie uważane za normę, ale to zdecydowanie za dużo dla osób cierpiących na celiakię. Aby uniknąć zanieczyszczenia glutenem uruchamia się oddzielne linie produkcyjne, pakowalnie etc…

Nabiał bez laktozy wytwarza się poprzez dodanie do mleka enzymu, którego osoby nie tolerujące laktozy potrzebują do poprawnego trawienia. Pożądana reakcja odbywa się więc w zbiorniku a po dniu produkt nadaje się do spożycia przez uczulone osoby. Charakteryzuje go zazwyczaj nieco słodszy smak i nieco ciemniejsza niż w przypadku „zwykłego” mleka barwa.
Najbardziej dostępne są produkty bez glutenu i laktozy, ale wciąż poszerza się także oferta żywności bez pszenicy, soi, orzechów, jaj czy drożdży.

Targi BioFach 2015 już w lutym

Targi Bio Fach odbywają się w Norymberdze w dniach 11-14 lutego 2015. To największa światowa impreza targowa z zakresu żywności ekologicznej.

 

źródło: BioFach