Bio Planet uruchamia oddzielny zakład surowców zawierających alergeny, aby wykluczyć możliwość wymieszania ze składnikami, które ich nie zawierają. Dzięki nowej inwestycji z sygnowanych logo Bio Planet produktów naturalnie wolnych od alergenów (ale mogących zawierać ich pozostałości wskutek zanieczyszczenia krzyżowego) znikną informacje o możliwej zawartości: glutenu, soi, orzechów, sezamu oraz mleka.
W planach Bio Planet badania pozostałości glutenu
Spółka planuje także przeprowadzenie serii badań paczkowanych produktów naturalnie bezglutenowych na obecność w nich glutenu, aby zyskać dodatkowe potwierdzenie ich wiarygodności.
W ten sposób wychodzimy naprzeciw potrzebom naszych najbardziej wymagających konsumentów oczekujących całkowitego pozbycia się możliwości zanieczyszczenia glutenem
– czytamy w komunikacie firmy.
Zmiany obowiązują od 31 lipca 2017
Nowe procedury obowiązują w Bio Planet od 31 lipca 2017 r, ale proces wymiany wszystkich kontretykiet na nie zawierające informacji o możliwych alergenach potrwa jeszcze kilka miesięcy.
Wykluczenie ryzyka występowania alergenów w produktach ma ogromne znaczenie dla konsumentów borykających się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W ekstremalnych przypadkach, spożycie produktów zawierających śladowe ilości alergenów (np. orzechów) może doprowadzić nawet do śmierci.
Przeczytaj więcej na temat: Bio Planet