Białystok. Żywność eko prosto od rolników

Państwo Dublerowie posiadają niewielkie gospodarstwo ekologiczne 25 kilometrów od Białegostoku. Rolnicy nastawieni są na sprzedaż bezpośrednią. W ofercie znajduje się cała gama warzyw, które oferowane są przez maksymalnie długi okres czasu. Gospodarze prowadzą także chów kur (stado podstawowe 100szt), są też 4 krowy i niewielki sad dawnych odmian.

Joanna Woźniak Dubler wraz z mężem Frankiem Dublerem osiedlili się w Miniewiczach w gminie Zabłudów (30 km od Białegostoku). Z wykształcenia Joanna Woźniak- Dubler jest germanistką. Po studiach we Wrocławiu wyjechała do Szwajcarii jako wolontariusz. Tam kolejne 4 lata uczyła się ekologicznego rolnictwa i jednocześnie pracowała w różnych gospodarstwach.

To była ciężka prawdziwa szkoła życia. Z 20 osób na jej roku szkołę skończyło tylko 11.  Podczas pobytu poznała męża, Franka Dublera, który także uczył się ekologicznego rolnictwa, wcześniej skończył szkołę rolniczą.  Po ślubie małżonkowie postanowili osiedlić się w Polsce.

W trakcie seminarium Dobre Żniwa Joanna Dubler dzieliła się swoimi doświadczeniami z innymi rolnikami i przetwórcami ekologicznymi.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

– Unikamy dużych obciążających inwestycji. Uważamy, że gospodarstwo powinno rozwijać się tak jak drzewo, powoli i na stabilnych podstawach – przekonuje Joanna Woźniak –  Dubler. Wszystkie prace na polu wykonywane przy wykorzystaniu prostych maszyn.

Najnowszą inwestycją w gospodarstwie jest chłodnia, która umożliwia przechowywanie i oferowanie warzyw praktycznie przez cały rok.

Żywność ekologiczna  z gospodarstwa rozprowadzona jest w sprzedaży bezpośredniej w  Białymstoku (dowóz do klienta). Dublerowie zaopatrują też w warzywa kilka sklepów.

Co ciekawe nie zawsze są to sklepy specjalizujące się w sprzedaży żywności ekologicznej. – Zaopatrujemy także „zwykłe”, osiedlowe warzywniaki. Co ciekawe, właściciele skontaktowali się z nami po prośbach i apelach od klientów, którzy domagali się aby nasze produkty były dostępne – relacjonowała Joanna Dubler w trakcie seminarium „Dobre Żniwa”, które odbyło się w dniach 30-31 marca w Słubicach k. Płocka.

Klienci zamawiać mogą warzywa (w ofercie gospodarstwa dostępna jest ich cała gama przez możliwie długi czas) na bieżąco bądź też poprzez specjalny „abonament” w ramach, którego otrzymują regularnie określoną porcję ekoproduktów przygotowanych i spakowanych specjalnie dla nich. W ofercie dostępne są także jaja i owoce.

Kupujący mogą też odwiedzić gospodarstwo w celu zakupienia produktów lub sprawdzenia jak powstaje i skąd pochodzi żywność, którą kupują lub zamierzają kupować.

Jak udało się pozyskać pierwszych klientów do sprzedaży bezpośredniej?

–Zaczęliśmy od zaopatrywania bardzo małej grupy, która zwiększała się systematycznie dzięki temu, że kolejni klienci polecali nas swoim znajomym. Zawsze bardzo dużą uwagę przywiązywaliśmy do jakości i estetyki naszych produktów. Staramy się, aby warzywa były ładne i jak najświeższe – mówiła Joanna Woźniak –  Dubler.

Dobre Żniwa to seminarium, które co roku organizowane jest przez Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „Ziarno”. Celem spotkania jest integracja rolników i przetwórców ekologicznych oraz wzajemna wymiana doświadczeń i wiedzy.

Więcej informacji na temat gospodarstwa ekologicznego państwa Dublerów oraz fotoreportaż znaleźć można w nr (18)2/2007 – LATO czasopisma Eko Arka . Pismo nabyć można w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj.

Kontakt z gospodarstwem:
Joanna Woźniak – Dubler, Frank Dubler
Miniewicze 1
16-060 Zabłudów
Tel. (85) 717 87 93

 

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym