Aronia – magazyn witamin

Aronia to wyjątkowy magazyn witamin i składników niezbędnych dla zdrowia Zawiera cukry, kwasy, pektyny, antocyjany, polifenole, błonnik, składniki mineralne jak wapń, magnez, sód, molibden, żelazo i jod. Substancje garbnikowe nadają owocom cierpki smak, stąd niechętnie są zjadane na surowo. Najcenniejszą zaletą aronii jest bogaty zestaw witamin, m.in. C, z grupy B oraz P.

Trwa sezon zbioru owoców aronii. Ponad 20 lat temu w Polsce zapanowała moda na sadzenie tych krzewów w sadach i ogrodach. Obecnie, z powodu niskiej ceny surowca i małego przetwórstwa,  jej popularność zmalała.

Szkoda, bo owoc aronii to wyjątkowy magazyn witamin i składników niezbędnych dla zdrowia Zawiera cukry, kwasy, pektyny, antocyjany, polifenole, błonnik, składniki mineralne jak wapń, magnez, sód, molibden, żelazo i jod. Substancje garbnikowe nadają owocom cierpki smak, stąd niechętnie są zjadane na surowo.

Najcenniejsza zaleta aronii…

Najcenniejszą zaletą aronii jest bogaty zestaw witamin, m.in. C, z grupy B oraz P. Ta ostatnia w sokach i mrożonkach prawie w pełni zachowuje swoją aktywność.

Owoce mogą być wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Sok z nich można stosować w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Owoce te maja znaczenie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i nowotworowej, wzmacniają wzrok, pomagają w usuwaniu z organizmu szkodliwych substancji np. w wyniku napromieniania. Dzięki dużej zawartości antocyjanów, sok z aronii może zastąpić w przemyśle spożywczym sztuczne barwniki. Susz z owoców rozcieńczony 100 razy ma jeszcze intensywną ciemną  barwę.

Z aronii można domowym sposobem przygotować soki, owoce pasteryzowane, syrop, dżemy, powidła, galaretki, owoce kandyzowane, marmolady, wino. Świeże, suszone lub marynowane owoce można używać jako dodatek do ciast.

Aronia jest rośliną łatwą w uprawie. Ma zdolność przystosowania się do warunków środowiskowych, nie jest zbyt wymagająca co do gleb, ale lubi tereny nasłonecznione. Jest odporna na choroby i szkodniki.

Nie wymaga skomplikowanych zabiegów ogrodniczych ani środków ochrony, na ogół więc jej uprawa jest ekologiczna. Aronia stanowi także cenny pożytek dla pszczół.

Gdy kupujesz aroniowy sok…

zwróć dokładnie uwagę na to, co znajduje się na etykiecie. Bardzo często producenci “dosładzają” aronię innymi sokami albo po prostu cukrem. Aby mieć pewność, że kupujesz sok, a nie napój lub nektar szukaj na etykiecie wyraźnego napisu “sok”. Zazwyczaj trudno jest pić go w postaci nierozcieńczonej, za najlepszą proporcję uznaje się taką: “jedna porcja soku, dwie porcje wody”. Więcej o zaletach soku z aronii w artykule Marka Ellnain: A może sok z aronii?

Krzysztof Kamiński

Brak postów do wyświetlenia