Alzacja. Żywność ekologiczna w szkolnych stołówkach!

Dzięki partnerstwu branży gastronomicznej i regionalnym zrzeszeniom producentów żywności ekologicznej, w Alzacji (Francja) wprowadzono do szkolnych stołówek produkty BIO.

 

W nadchodzącym roku szkolnym minimum jeden z elementów posiłku zjadanego w stołówce szkolnej ma pochodzić z rolnictwa ekologicznego. Może to być przystawka, mięso, owoc, warzywo, ser. Dodatkowo te produkty mają pochodzić z gospodarstw członków organizacji Opaba (francuska organizacja zrzeszająca rolników ekologicznych) i w 80% z rejonów Alzacji.

 

Zaangażowanie całego regionu okazało się bezcenne, gdyż włączyło wiele szkół w ten projekt. Pozwolił on także uświadomić uczniom czym jest rolnictwo ekologiczne, bez chemii i pestycydów.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Źródło: lalsace.fr / organic-market.info

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżaco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!

 


 

{jcomments on}

Brak postów do wyświetlenia