Alain Ducasse – Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie. Recenzja

blank

Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie – taki tytuł nosi ta książka i znakomicie oddaje on jej zawartość. Uważany za jednego z najlepszych kucharz na świecie, Alain Ducasse (we współpracy z dietetyczką Paule Neyrat oraz szefem kuchni Christophe’em Saintagne’em) przygotował 150 przepisów. Wszystkie pogrupowane sezonowo – tak aby łatwo można było z nich skorzystać kiedy składniki są dostępne w naszej strefie klimatycznej.

Książkę otwiera szereg zaleceń dotyczących żywienia, sezonowości, ekologii, systemu produkcji żywności, zdrowia. Wszystkie te wskazówki zaprezentowane są w formie wywiadów z autorami. 

Wycieczkę po przepisach kulinarnych rozpoczynamy od jesieni. Najpierw otrzymujemy listę najpopularniejszych dostępnych produktów, następnie receptury .Wszystkie uzupełnione o czas przygotowania oraz informację dotyczącą ilości dań. Nie brakuje także autorskich komentarzy uzupełniających receptury. W każdym z rozdziałów znajdujemy też szersze omówienie wybranych produktów.
Jesienią są to: dynia, ryż, jabłka. Alain Ducasse przedstawia właściwości odżywcze, sposoby wykorzystania w kuchni, odmiany, przykładowe połączenia.

Bardzo przydatne są zamieszczone na końcu: alfabetyczny spis potraw (wg pór roku) oraz spis potraw według długości przygotowania a także lista składników, który pozwala nam na odnalezienie potrawy, w której znajdzie zastosowanie konkretny produkt.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

blank

 

blank

Mocnym punktem „Naturalnie. Prosto. Zdrowo. Smaczenie” jest oprawa graficzna. Utrzymana w ekologicznych tonach, sztywna oprawa w połączeniu z oryginalnymi zdjęciami i ilustracjami dodają książce uroku i autentyczności. To właśnie ta ostatnia cecha, sprawia, że warto sięgnąć po książkę Alaina Ducasse. „W roku 2009, kiedy ukazała się nasza pierwsza książka, na słowie „naturalnie” zależało mi dużo bardziej niż na słowie „kuchnia”. Naturalność to dla mnie przede wszystkim sposób bycia i myślenia. Filozofia życiowa, która w najautentyczniejszy sposób wyraża się w moim gotowaniu” – pisze we wstępie.

Nic tu nie jest na siłę, na pokaz czy „aby było dziwniej”. To książka napisana z pomysłem a także głębszą ideą. Polecamy!

Przykładowe potrawy z książki:

WIOSNA: pasta z mięty, bulgur z karczochami, placki ziemniaczane z młodą białą cebulą, pieczone cebule z miętą

LATO: pomidory faszerowane z chrzanem, krem czekoladowo – bakłażanowy

JESIEŃ: krem selerowy x gorgonzolą, smażony pasternak z miodem i miętą, chłodnik z czarnej rzodkwi z chrzanem na maślance, lekki rosół z kury z makaronem udon

ZIMA: marynowana rzepa, kiszona kapusta z wędzonym łososiem, rosół z pierożkami

Brak postów do wyświetlenia