8 zalet oliwy w diecie i kosmetyce małych dzieci

 

Mało kto wie, że oliwa extra vergine zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w podobnych proporcjach, jak mleko matki. Szerokie  badania nad oliwą i jej wykorzystaniem prowadzi Dr. Saverio Pandolfi z Włoskiego Instytutu Genetyki Roślin (Italian Institute of plant Genetics). Oto kilka z wyników jego prac.

“Włoskie Złoto” nie smakuje jak mleko i wydawałoby się, że ma z mlekiem niewiele wspólnego. Sprawdźcie jednak do jakich wniosków doszli naukowcy:

Oliwa extra vergine i jej zalety

1.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz kwasu linolenowego, podobnie jak matczyne mleko wpływa na rozwój mózgu – dokładniej mieliny i włókien nerwowych.

2.
Jest lekkostrawna i wspomaga funkcje układu pokarmowego, zapobiega nawet zaparciom i kolce.

3.
Wspomaga przyswajanie witaminy D, ważnej dla rosnących niemowląt i dzieci, bo regulującej poziom wapnia i fosforu. Daje to ochronę kości w trakcie wzrostu u dzieci i zmniejsza ryzyko osteoporozy w starszym wieku.

4.
Ostatnie badania naukowe wskazały, że co trzecie dziecko pomiędzy 6 i 9 rokiem życia ma podwyższony poziom cholesterolu, co wiąże się z otyłością. Oliwa extra vergine obniża całkowity poziom cholesterolu we krwi, LDL i trójglicerydów, stąd lekarze zalecają zastąpienie nią tłuszczów zwierzęcych.

5.
U matek, które spożywały codziennie pewną ilość oliwy w trakcie całej ciąży zmniejszało się ryzyko wystąpienia astmy. Ich dzieci zaś miały lepiej rozwiniętą odporność, mniejsze ryzyko wystąpienia alergii i infekcji nieżytowych nosa.

6.
Oliwa okazuje się skuteczna w pozbywaniu się ciemieniuchy. Wystarczyło ją aplikować na objęte nią miejsca przed zwykłym myciem, a nawilżała skórę i działała jak naturalny lek.

7.
We Włoszech lekarze zalecają dodawanie oliwy z oliwek do pokarmów stałych u dzieci , które skończyły odżywianie mlekiem matki. Nawet oliwa dodana do ściągniętego mleka lub mieszanki mlekozastępczej (mleka w proszku) wzbogaca je i pomaga przyswajać składniki w nim zawarte.

8.

Szczególnie dobrze działa u dzieci cierpiących na kolki, ponieważ wspomaga naturalne procesy gastryczne i zawiera oleuropeinę – naturalny składnik przeciwzapalny, który ma działanie ibuprofenu tak powszechnie stosowanego w produkcji leków przeciwbólowych.

Łyżka oliwy do posiłku?

Dr. Saverio Pandolfi szeroko zajmuje się tematem oliwy z oliwek i zaleca, by u dzieci stosować pełną łyżkę oliwy do każdego posiłku. Mówi, iż: Oliwa z oliwek działa znakomicie na każde dziecko, nawet te, które nigdy nie miały oliwy w diecie (Eskimosi i Afrykanie) ponieważ przypomina w składzie mleko matki.

Sprawdź oferty na oliwę BIO na Ceneo.pl

Jakość oliwy ma znaczenie

Najważniejsze jednak, by była to oliwa extra vergine, możliwie jak najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia prowadzonego tylko przy użyciu środków mechanicznych. Nie warto psuć składu tego „włoskiego złota” obcymi składnikami chemicznymi, a jak sugerują naukowcy, dietę śródziemnomorską wprowadzić można juz od wczesnych lat życia.

Polecamy tekst: Oliwa Extra Vergine najwyższej jakości czyli… Rozmowa Biokuriera 

oprac. Małgorzata Górska na podstawie Olive Oil Times.