3 mało znane fakty o daktylach

blank

 

-akcja promocyjna-

Daktyle to owoce najstarszego owocowego drzewa na świecie. Towarzyszą ludziom od ponad 6000 lat, stanowiąc dla nich źródło energii i antidotum przy wielu dolegliwościach.

1. Istnieje ponad 400 odmian daktyli

Na całym świecie rozróżnia się ponad 400 odmian daktyli, (do Europy sprowadza się tylko ok 15 odmian) które są przyporządkowane do trzech grup:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

miękkich: tutaj króluje odmiana MEDJOOL, która ze względu na rozmiar jest nazywana “królem daktyli”, inne odmiany miękkie to m.in.: Kimia Mazafatii, Barhi, Ajwa, Hayani, Khadrawy.
półtwardych np.: Deglet Nour, Piarom, Zahedi, Rabby.
twardych, np.: Thoory.

2. Daktyle Medjool. Trudne w uprawie, ale najbardziej cenione

Daktyle MEDJOOL są bardzo wymagające i trudne w uprawie, tylko bardzo doświadczeni rolnicy potrafią je uprawiać. Rosną tylko w kliku miejscach na świecie – wzdłuż doliny rzeki Jordan: Izrael, Palestyna i zachodnia Jordania, a także południowa Kalifornia i w kilku miejscach w Australii. Oprócz fachowej wiedzy potrzebują bardzo dużo wody a to wszystko niestety ma wpływ na cenę. Próbowano sadzić je w Meksyku, Hiszpanii czy w Tunezji, ale nie chciały rosnąć.

Medjoole nie są daktylem najtańszym, ale na pewno są najbardziej cenioną odmianą świeżych daktyli na świecie i co ważne mają najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich znanych odmian.
Inne miękkie świeże daktyle np. Kimia Mazafati to popularna mało wymagająca odmiana i rośnie głównie w Iranie. Z kolei w uprawie daktyli półtwardych odmiany Deglet Nour króluje Tunezja. Mazafati i Deglet Nour to jedne z najtańszych daktyli.

3. Kiedy dojrzewają daktyle?

Większość daktyli dojrzewa pod koniec sierpnia ale są regiony i odmiany gdzie sezon kończy się już w czerwcu. Owoce początkowo zielone, powoli nabierają pięknej żółtej lub różowej barwy. W tej fazie owoce są jeszcze twarde, ale już jadalne. Większość jednak owoców pozostaje na drzewie, dopóki nie zbrązowieją i nie zmiękną.

Miąższ ich jest już dojrzały, owoce zaś wykazują oznaki zwiędnięcia. Żywe pozostają w nich tylko nasiona. Wtedy się je zbiera i pozostawia do lekkiego przeschnięcia. Daktyle nie dojrzewają wszystkie jednocześnie nawet na tym samym drzewie.
Między dojrzewaniem najwcześniejszych i najpóźniejszych owoców upływa od 3 do 6 tygodni. Z jednej palmy pozyskuje się od 80 do 100 kg owoców.
Wróżnia się cztery kolejne fazy dojrzewania daktyli:

kimri – gdy barwa ich jest jeszcze zielona,
khalab – gdy owoc jest żółty lub czerwonożółty,
rutab – gdy zaczyna mięknąć wierzchołek owocu,
tamar– gdy owoc jest zupełnie miękki i dojrzały, a jego barwa brązowa.

blank

Największą wartość odżywczą mają owoce w fazie dojrzałości khalab i wtedy są najchętniej spożywane. Dla Europejczyków jednak są one wtedy zbyt cierpkie, owoce przeznaczone na eksport zbiera się zupełnie dojrzałe.

Masz pytanie na temat ŚWIEŻYCH DAKTYLI? Zapraszamy: www.organichouse.eu kontakt: biuro[at]organichouse.eu

Brak postów do wyświetlenia