-akcja promocyjna-
Daktyle to owoce najstarszego owocowego drzewa na świecie. Towarzyszą ludziom od ponad 6000 lat, stanowiąc dla nich źródło energii i antidotum przy wielu dolegliwościach.
Z tego artykułu dowiesz się:
1. Istnieje ponad 400 odmian daktyli
Na całym świecie rozróżnia się ponad 400 odmian daktyli, (do Europy sprowadza się tylko ok 15 odmian) które są przyporządkowane do trzech grup:
• miękkich: tutaj króluje odmiana MEDJOOL, która ze względu na rozmiar jest nazywana „królem daktyli”, inne odmiany miękkie to m.in.: Kimia Mazafatii, Barhi, Ajwa, Hayani, Khadrawy.
• półtwardych np.: Deglet Nour, Piarom, Zahedi, Rabby.
• twardych, np.: Thoory.
2. Daktyle Medjool. Trudne w uprawie, ale najbardziej cenione
Daktyle MEDJOOL są bardzo wymagające i trudne w uprawie, tylko bardzo doświadczeni rolnicy potrafią je uprawiać. Rosną tylko w kliku miejscach na świecie – wzdłuż doliny rzeki Jordan: Izrael, Palestyna i zachodnia Jordania, a także południowa Kalifornia i w kilku miejscach w Australii. Oprócz fachowej wiedzy potrzebują bardzo dużo wody a to wszystko niestety ma wpływ na cenę. Próbowano sadzić je w Meksyku, Hiszpanii czy w Tunezji, ale nie chciały rosnąć.
Medjoole nie są daktylem najtańszym, ale na pewno są najbardziej cenioną odmianą świeżych daktyli na świecie i co ważne mają najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich znanych odmian.
Inne miękkie świeże daktyle np. Kimia Mazafati to popularna mało wymagająca odmiana i rośnie głównie w Iranie. Z kolei w uprawie daktyli półtwardych odmiany Deglet Nour króluje Tunezja. Mazafati i Deglet Nour to jedne z najtańszych daktyli.
3. Kiedy dojrzewają daktyle?
Większość daktyli dojrzewa pod koniec sierpnia ale są regiony i odmiany gdzie sezon kończy się już w czerwcu. Owoce początkowo zielone, powoli nabierają pięknej żółtej lub różowej barwy. W tej fazie owoce są jeszcze twarde, ale już jadalne. Większość jednak owoców pozostaje na drzewie, dopóki nie zbrązowieją i nie zmiękną.
Miąższ ich jest już dojrzały, owoce zaś wykazują oznaki zwiędnięcia. Żywe pozostają w nich tylko nasiona. Wtedy się je zbiera i pozostawia do lekkiego przeschnięcia. Daktyle nie dojrzewają wszystkie jednocześnie nawet na tym samym drzewie.
Między dojrzewaniem najwcześniejszych i najpóźniejszych owoców upływa od 3 do 6 tygodni. Z jednej palmy pozyskuje się od 80 do 100 kg owoców.
Wróżnia się cztery kolejne fazy dojrzewania daktyli:
• kimri – gdy barwa ich jest jeszcze zielona,
• khalab – gdy owoc jest żółty lub czerwonożółty,
• rutab – gdy zaczyna mięknąć wierzchołek owocu,
• tamar– gdy owoc jest zupełnie miękki i dojrzały, a jego barwa brązowa.
Największą wartość odżywczą mają owoce w fazie dojrzałości khalab i wtedy są najchętniej spożywane. Dla Europejczyków jednak są one wtedy zbyt cierpkie, owoce przeznaczone na eksport zbiera się zupełnie dojrzałe.
Masz pytanie na temat ŚWIEŻYCH DAKTYLI? Zapraszamy: www.organichouse.eu kontakt: biuro[at]organichouse.eu