15 faktów, które przekonają Cię by sięgnąć po świeże daktyle Medjool


-akcja promocyjna-


Świeże daktyle MEDJOOL można spożywać w każdej postaci: na surowo, można zapiekać lub gotować. Świetnie smakują nadziewane orzechami lub serem a także jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli i wyszukanych szaszłyków. Sprawdźcie 15 argumentów przemawiających za tym, że warto spróbować.

1. Zawartość potasu

Świeże Daktyle MEDJOOL mają najwięcej potasu ze wszystkich świeżych owoców: 696 mg/100g. Dzięki tak dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejsza poziom cholesterolu. Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.


2. Układ krążenia

Daktyle mają świetny wpływ na nasz układ krążenia, utrzymują prawidłowe ciśnienie tętnicze i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.

3. Wątroba

Owoce skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Co więcej, uzupełniają one niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.

4. Oczy

Daktyle są skarbnicą witaminy A, która chroni i regeneruje oczy. Owoce te zawierają także dawkę luteiny i lecytyny, która ma zbawienne działanie na zmęczone oczy i utrzymuje je dłużej w idealnej kondycji.

5. Układ nerwowy

Bogactwo potasu i witamin z grupy B zadziała uspokajająco. Co więcej, daktyle zawierają taurynę – jest to substancja, która przeciwdziała depresji. Wszyscy, którzy żyją w stanie napięcia nerwowego lub psychicznego, powinny koniecznie wdrożyć daktyle do swojej codziennej diety.


6. Energia

Bogactwo cukrów w daktylach, daje porządny zastrzyk energii, a w połączeniu z orzechami, wydłuży się on jeszcze bardziej, poprzez zawarty w orzechach tłuszcz. Daktyle są od lat obowiązkowym elementem w diecie sportowców.

7. Cukrzyca

Świeże daktyle mają niski indeks glikemiczny (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm.

8. Wzmocnienie sił witalnych

Daktyle mogą podnieść sprawność seksualną. Namocz garść daktyli w kozim mleku na noc. Rano zmiksuj wszystko dodając miód i kardamon do smaku. Wypijaj od czasu do czasu i obserwuj zmiany.


9. Wzmocnienie kobiet w ciąży

Daktyle są świetnym suplementem dla kobiet w ciąży. Dowiedziono, że spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród. Dodatkowo daktyle są polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności.

10. Osteoporoza

80% chorujących na osteoporozę to kobiety. Dolegliwość ta wzrasta zwłaszcza po przejściu przez kobietę menopauzy. Następuje zmniejszenie poziomu stężenia estrogenów, co jest częstym powodem występowania tej przypadłości . Regularne spożywanie daktyli zwiększy odporność kości, dzięki zawartości wapnia i białka.

11. Nadkwasota

Daktyle powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.

12. Zespół jelita drażliwego

Daktyle polecane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, który objawia się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami, burczeniem w brzuchu, biegunkami, zaparciami, wzdęciami. Dolegliwości te często nasilają się przy stresie. Daktyle są źródłem tryptofanu – aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.

13. Świeże daktyle a l epsze trawienie

Daktyle to owoce idealne dla osób cierpiących na problemy trawienne, balansują bowiem proces trawienia i biorą w nim czynny udział. Są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pożądane przy zaparciach. Jedząc daktyle oczyszczamy jamę brzuszną ze zbędnych toksyn, pobudzamy soki żołądkowe do pracy, jelita do przesuwania treści pokarmowej, a trzustkę do wydzielania żółci.

14. Środek przeciwbólowy

Zawarty w daktylach magnez i salicylany działają podobnie jak aspiryna, łagodzą ból, stany zapalne i zbijają gorączkę. Mają działanie przeciwbakteryjne i zmniejszają infekcję w organizmie.

15. Zdrowie i naturalność

Świeże daktyle marki FRESH DATES nie zawierają żądnych dodatków ani konserwantów, nie mają też żadnych śladowych ilości glutenu, są w 100% naturalne. Świeże daktyle odmiany MEDJOOL ze względu na dużą zawartość naturalnych cukrów, które są naturalnym konserwantem mogą być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu ponad rok od zerwania.