Teraz czytasz...
Żywność ekologiczna w Austrii to już ponad 10% rynku spożywczego
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Żywność ekologiczna w Austrii to już ponad 10% rynku spożywczego

W pierwszej połowie 2020 roku, po raz pierwszy w historii, sprzedaż żywności ekologicznej w Austrii osiągnęła dwucyfrowy udział w całościowej sprzedaży produktów spożywczych w tym kraju.

Dane pochodzą z raportu internetowego portalu branżowego Der Standard, w którym czytamy również, że przeciętnie Austriacka rodzina wydaje na żywność BIO 97 Euro w ciągu roku.W porównaniu do 2019 oznacza to przyrost o ok. 17%.

Po jakie produkty ekologiczne Austriacy sięgają najczęściej?

Największym zainteresowaniem spośród ekologicznych produktów spożywczych cieszą się nabiał, owoce i ziemniaki.

Blisko 1/4 austriackich gruntów ornych objęta certyfikacją ekologiczną

Obszar zajmowany przez gospodarstwa ekologiczne to blisko ¼ austriackich gruntów rolnych.

Według raportów The World Of Organic Agriculture, największy udział żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym odnotowywany jest w Danii (11,5%).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.