Jakie regulacje prawne obowiązują w przypadku żywności ekologicznej? Jakie są wymagania kontrolne wobec producentów? W jaki sposób oznakować produkty BIO? To tylko niektóre z pytań, na które odpowiedź padnie podczas szkoleń ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA – ASPEKTY PRAWNE I PRAKTYCZNE PRODUKCJI, SPRZEDAŻY, ZNAKOWANIA, na które zaprasza Centrum Prawa Żywnościowego.
W trakcie zajęć wszyscy uczestnicy poznają zasady dotyczące produkcji i obrotu żywnością ekologiczną. dr inż. Anna Ostasiewicz przybliży także kwestie związane z wymogami kontrolnymi jednostek certyfikujących i organów nadzoru (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczyhc).
Wszyscy kursanci otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty. Będzie także dostępny poczęstunek słodki wraz z kawą i herbatą, napojami zimnymi oraz lunch.
Żywność ekologiczna – szkolenie z aspektów prawnych i praktycznych produkcji, sprzedaży, znakowania. Program
1. Regulacje prawne i podstawowe informacje o rolnictwie ekologicznym.
2. Zasady produkcji przetworzonej żywności.
Substancje dodatkowe dozwolone do stosowania w przetwórstwie produktów ekologicznych. Nieekologiczne składniki pochodzenia rolniczego dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.
3. Pakowanie, magazynowanie i transport produktów ekologicznych – wymagania przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego.
4. Zasady znakowania produktów ekologicznych. Stosowanie terminów BIO, EKO, EKOLOGICZNY w nazwie produktu i/lub w wykazie składników. Znak graficzny i inne elementy oznakowania produktu ekologicznego. Znakowanie produktów importowanych. Najczęstsze błędy w oznakowaniu i sankcje wynikające z nieprawidłowego oznakowania.
5. Wymagania kontrolne podmiotów gospodarczych zajmujących się przetwórstwem produktów ekologicznych.
6. Działania podejmowane w przypadku stwierdzenia naruszeń lub nieprawidłowości.
7. Podsumowanie.
Szkolenie jest jednodniowe. Odbędzie się:
- 16 października 2017 w Warszawie
- 23 października 2017 w Katowicach
Zapisy dostępne na stronie Centrum Prawa Żywnościowego – Będziemy wdzięczni za podanie Biokuriera jako źródła informacji o szkoleniu.
Zajęcia poprowadzi dr inż. Anna Ostasiewicz – doktor inżynier nauk rolniczych, stopień doktora uzyskany na Wydziale Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; studia magisterskie ukończone na kierunku Towaroznawstwo; od 2012 r. specjalista w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; od 2016 r. ekspert w Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek Sp. J.; autorka i współautorka publikacji naukowych i popularno-naukowych z zakresu technologii żywności i rolnictwa ekologicznego.