Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przy Państwowym Instytucie Badawczym opracował raport na temat: „Żywność ekologiczna – regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji”.
Publikacja przybliża realia rynkowe na temat konkurencyjności polskiej gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej. Redakcję naukową sprawowała dr inż. Mariola Kwasek.
Celem pracy było kreślenie jakości i bezpieczeństwa żywności ekologicznej oraz porównanie żywności konwencjonalnej i żywności ekologicznej w aspekcie bezpieczeństwa żywności.
Tematy rodziałów raportu:
I. Popyt na żywność ekologiczną
II. Jakość żywności ekologicznej
III. Regulacje prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego
IV. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym
V. Żywność konwencjonalna i żywność ekologiczna w aspekcie bezpieczeństwa żywności
Raport Żywność ekologiczna – regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji można pobrać w formie pdf ze strony Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, pobierz
Niedawno publikowaliśmy takżę serię informacji powstałych na bazie raportu „The World Of Organic Agriculture” publikowanego przez szwajcarski Instytut Badań Nad Rolnictwem Ekologicznym (FiBL):
Szwajcar wydaje rocznie na eko żywność 189 Euro. Polak… 3 Euro.
10 krajów z największym udziałem upraw ekologicznych
10 krajów z największym areałem eko rolnictwa. Na którym miejscu Polska?