Teraz czytasz...
Żywność ekologiczna – moda czy konieczność?

Żywność ekologiczna – moda czy konieczność?

Polska Izba Żywności Ekologicznej w ramach targów Bio Green Future zaprasza do Krakowa w dniach 20-22 maja. Wydarzenie będzie nie tylko świetną okazją do uświadomienia nam, że troska o środowisko naturalne to nasz obowiązek, a nie chwilowa moda, ale też do rozmów na temat żywności ekologicznej. Organicznych warzyw i owoców na naszych stołach nadal jest bowiem ciągle za mało. Jak można to zmienić?

PIŻE współorganizuje targi Bio Green Future

Bio Green Future to pierwsza edycja nowego projektu, który jednoczy całą zieloną branżę. Organizatorzy zapraszają w dniach 20-22 maja do Krakowa, by móc zdobyć wiedzę, wymienić się doświadczeniem i wzajemnie się zainspirować w temacie poszanowania środowiska naturalnego.

Jednym z elementów targów będzie Bio Green Future Strefa PIŻE. W jej ramach odbędą się cztery panele edukacyjne, skupiające się wokół produktów ekologicznych. Będzie też okazja do wzięcia udziału w pokazach kulinarnych i warsztatach. Odbędą się ponadto eko lekcje dla uczniów szkół, a także spotkania z ekspertami i propagatorami zdrowego żywienia. Wszystko po to, byśmy mogli przekonać się do zmiany nawyków żywieniowych.

Na tym polu bowiem wiele jest jeszcze do zrobienia. W Polsce na rynek ekologiczny przypada 0,5 proc. wartości całego rynku spożywczego, a np. w Danii – 12,1 proc.

Widać jednak światełko w tunelu. Coraz więcej konsumentów zdaje sobie sprawę z faktu, że produkty ekologiczne wyróżniają się dużą wartością odżywczą, wysoką jakością i bezpieczeństwem pochodzenia. Rośnie też popularność produktów wegańskich. Chętniej sięgamy po świeże warzywa i owoce, co ma związek ze zmianą nawyków żywieniowych, jakie dokonały się w dobie pandemii.

Musimy wykorzystać wszystkie możliwości, by połączyć ze sobą jak najwięcej segmentów gospodarki, jak najwięcej ludzi skupionych wokół świadomej, zdrowej i ekologicznej konsumpcji. To prawda, ekologiczny styl życia zyskuje na popularności, jednak wciąż istnieje potrzeba ciągłej edukacji społeczeństwa i przede wszystkim zjednoczenia jak największej ilości producentów i konsumentów żywności wokół celu, jakim jest: troska o zdrowie nasze i naszego wspólnego domu Ziemi

– podsumowuje Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Zapraszamy na Bio Green Future

Bio Green Future to jedyne takie wydarzenie na skalę europejską. Jego pierwsza edycja odbędzie się w Krakowie w dniach 20-22 maja 2022 roku.

Zobacz także

Bio Green Future to targi, ale to także szersza idea, która ma na celu odczarowanie tych negatywnych opinii, wypromowanie ekologii, zarażanie życiem w stylu eko i fit, pokazanie jak można żyć zdrowo, długo i przyjemnie. Bycie eko nie powinno być postrzegane jako jednorazowa moda, ale jako nasza przyszłość i konieczność, jeśli chcemy ocalić Ziemię i chcemy, by była naszym sprzymierzeńcem, a nie wrogiem

– w rozmowie z Biokurierem mówiła Agata Szczepaniak, organizatorka targów.

7 powodów, dla których warto odwiedzić Bio Green Future

  1. Poznasz produkty ekologiczne i zrobisz zakupy w atrakcyjnych cenach
  2. Dowiesz się, dlaczego żywność ekologiczna jest tak istotna dla nas i naszej planety
  3. Damy Ci wskazówki, jak dbać o przyszłość naszej planety i jak żyć ekologicznie
  4. Pokażemy Ci, jak zaoszczędzić na ekologii
  5. Będziesz mógł wziąć udział w akcji sprzątania terenów leśnych i wygrać nagrody
  6. W strefie relaksu odpoczniesz, rozciągniesz ciało i rozjaśnisz umysł
  7. Będzie też uczta dla podniebienia

Biokurier objął patronatem medialnym targi Bio Green Future.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.