Żywność ekologiczna bije rekordy popularności w USA

blank

 

43,3 mld $ – tyle warty był w 2015 roku rynek ekologicznych (także nieżywnościowych) produktów w USA – informuje w raporcie 2016 Organic Industry Survey Organic Trade Association. W stosunku do roku 2014 sprzedaż ekologicznych produktów żywnościowych wzrosła o 11%.

Rynek żywności ekologicznej w USA

oszacowano na 39.7 mld $ (wzrost o 11%) a rynek ekologicznych produktów nieżywnościowych jest warty 3,6 mld mld $ (wzrost o 13%).

Największym zainteresowaniem konsumentów cieszą się warzywa, owoce i nabiał (sprzedaż tych trzech kategorii to prawie 50% całej sprzedaży produktów eko).Dynamiczne wzrosty obserwowane są natomiast w segmencie przypraw oraz przekąsek.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dostępność stymuluje rozwój ekorynku

Jak przekonują eksperci z Organic Trade Association, tak dynamiczny rozwój sektora żywności ekologicznej, umożliwia coraz większa dostępność tego typu produktów m.in. w dużych sieciach handlowych a także rozwój sieci wyspecjalizowanych w sprzedaży produktów eko i naturalnych (na temat tego, co właściwie oznacza określenie „naturalny” toczy się aktualnie w USA debata…).

Kilka ciekawych cyfr…

Warto zwrócić uwagę na kilka innych ciekawych danych dotyczących amerykańskiego rynku żywności ekologicznej

51% amerykańskich rodzin zwiększyło wolumen zakupów ekologicznych

26% amerykańskich rolników ekologicznych ma mniej niż 46 lat

Kawa jest najczęściej importowanym produktem ekologicznym w USA (wartość: 333 mln $)

Więcej o raporcie

Raport 2016 Industry Survey został przeprowadzony na zlecenie Organic Trade Association przez Nutrition Business Journal (NBJ). Badanie przeprowadzono w okresie od 7 stycznia 2016 roku, po 25 marca 2016 roku. Na ankietę odpowiedziało ponad 200 firm. Pełna treść raportu dostępna będzie na stronach Organic Trade Association pod koniec czerwca 2016.

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia