43,3 mld $ – tyle warty był w 2015 roku rynek ekologicznych (także nieżywnościowych) produktów w USA – informuje w raporcie 2016 Organic Industry Survey Organic Trade Association. W stosunku do roku 2014 sprzedaż ekologicznych produktów żywnościowych wzrosła o 11%.
Rynek żywności ekologicznej w USA
oszacowano na 39.7 mld $ (wzrost o 11%) a rynek ekologicznych produktów nieżywnościowych jest warty 3,6 mld mld $ (wzrost o 13%).
Największym zainteresowaniem konsumentów cieszą się warzywa, owoce i nabiał (sprzedaż tych trzech kategorii to prawie 50% całej sprzedaży produktów eko).Dynamiczne wzrosty obserwowane są natomiast w segmencie przypraw oraz przekąsek.
Dostępność stymuluje rozwój ekorynku
Jak przekonują eksperci z Organic Trade Association, tak dynamiczny rozwój sektora żywności ekologicznej, umożliwia coraz większa dostępność tego typu produktów m.in. w dużych sieciach handlowych a także rozwój sieci wyspecjalizowanych w sprzedaży produktów eko i naturalnych (na temat tego, co właściwie oznacza określenie „naturalny” toczy się aktualnie w USA debata…).
Kilka ciekawych cyfr…
Warto zwrócić uwagę na kilka innych ciekawych danych dotyczących amerykańskiego rynku żywności ekologicznej
51% amerykańskich rodzin zwiększyło wolumen zakupów ekologicznych
26% amerykańskich rolników ekologicznych ma mniej niż 46 lat
Kawa jest najczęściej importowanym produktem ekologicznym w USA (wartość: 333 mln $)
Więcej o raporcie
Raport 2016 Industry Survey został przeprowadzony na zlecenie Organic Trade Association przez Nutrition Business Journal (NBJ). Badanie przeprowadzono w okresie od 7 stycznia 2016 roku, po 25 marca 2016 roku. Na ankietę odpowiedziało ponad 200 firm. Pełna treść raportu dostępna będzie na stronach Organic Trade Association pod koniec czerwca 2016.
Karol Przybylak