Teraz czytasz...
Żywność eko zawita do szkolnych i przedszkolnych stołówek? Zapowiedzi ministerstwa
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Żywność eko zawita do szkolnych i przedszkolnych stołówek? Zapowiedzi ministerstwa

Żywność eko pojawi się w menu polskich stołówek. Karol Krajewski (doradca ministra rolnictwa) zadeklarował, że ministerstwo planuje uruchomienie projektu we wrześniu 2019.

Deklaracja padła w trakcie Kongresu ECO FOOD 360 organizowanego przez Carrefour Polska. Na razie nie są znane bliższe szczegóły, ale na pewno będziemy monitorować ten temat. Przedstawiciel ministerstwa zwrócił uwagę na to, że największym wyzwaniem może być pozyskanie wystarczającej ilości surowców.

Szansa i wyzwanie dla polskiego ekorynku

Wprowadzenie produktów eko do stołówek wiąże się nie tylko z poprawieniem jakości serwowanego tam żywienia, ale także stanowi koło napędowe dla rynku żywności ekologicznej. Dowodzą tego przykłady krajów z zachodniej Europy, które wdrażały taki model u siebie.

Włochy, Francja, Dania – tam żywność eko gości w stołówkach od wielu lat

Jak informował, przy okazji kongresu ECO FOOD 360, Flavio Paoletti z Centrum Badań nad Żywnością i Żywieniem przy Radzie ds. Badań i Analiz Gospodarki Rolnej CREA w Rzymie:

25% z 1 311 szkół, w którym w ubiegłym roku dostępne było żywienie zbiorowe jako minimum korzystało w 70% z produktów bio. Liczba stołówek szkolnych wzrosła o 1821% między 1996 a 2017 rokiem. Jednocześnie 1,3 mln stołówek nie zapewnia dożywiania. W 2000 r. włoskie prawo finansowe nakazywało codzienne używanie produktów organicznych, lokalnych i tradycyjnych w przygotowywanych posiłkach.  włoskie Ministerstwo Rolnictwa, tylko w 2017 roku, przeznaczyło 44 mln EUR na promowanie produktów ekologicznych w stołówkach szkolnych. rozporządzenie ministerialne z 2018 r. określiło kryteria i wymagania dla stołówek szkolnych, by mogły być certyfikowane jako ekologiczne.

Rozwiązania wspierające żywność ekologiczną w stołówkach bardzo aktywnie wprowadzane są także m.in. we Francji i Danii.

https://www.facebook.com/biokurier/videos/2288890104704304/?__xts__[0]=68.ARBTJXanpwgnirdn9mKb_D-B2ju2dD06Ho5Nl-4H6b-waco-aFpA53ltQZdwjuM38WFPsBZAJwH7QdN8KoOwP_CkBnwoIVwDS7h372cbnYtU1V0yeTYBGTGIar-QxF5PuyVGsSNHtO1Nfyw1NdoDPSRmTGe81-p0TSgFEVfz1vUrJUMjRqVD5kB84XdSTISCXP-mNauQ4avBNZApz15lpF_rB477T3iW0riCuhYJooYbdnNeEc3U2QdzLnrXgAz8w0xoTl02UZC3lS4DiC9jLrKsFAk2Zjt3F8WUouIsXAwhVZcW-QnTd8Q-SyLVpAEtI4uTUwKKP9F36wyG8lr27phGlpM1eg&__tn__=-R

Kongres ECO FOOD 360 odbył się 11 czerwca 2019 w Warszawie.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.