Teraz czytasz...
Zielony Tydzień PIŻE: zdrowe jedzenie dla naszej planety
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zielony Tydzień PIŻE: zdrowe jedzenie dla naszej planety

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej to kampania  zachęcająca do zakupu ekożywności od producentów żywności ekologicznej związana z Międzynarodowym Dniem Matki Ziemi. Odbędzie się po raz czwarty. Sprawdzamy, jak działa Zielony Tydzień.

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Zielony Tydzień to kampania zachęcająca do zakupu ekożywności związana z Międzynarodowym Dniem Matki Ziemi (22 kwietnia). Jest to szczególne święto przypominające o tym, że powinniśmy dbać o naszą planetę, zwłaszcza w dobie globalnego ocieplenia. To też doskonała okazja, aby kupić żywność ekologiczną w promocyjnych cenach.

Akcja skierowana jest zarówno do osób, które chcą kupić żywność ekologiczną w sklepach, jak i do prowadzących sklepy – w ramach Zielonego Tygodnia producenci będą oferować swoje produkty w promocyjnych cenach.

→ Przeczytaj również: Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Jak działa Zielony Tydzień?

W dniach 15-28 kwietnia 2024 producenci zaprezentują swoją ofertę, a sklepy będą mogły nabyć produkty w promocyjnych cenach.

Z kolei w dniach 22-28 kwietnia sklepy stacjonarne i internetowe oferujące produkty ekologiczne, organizują promocje dla konsumentów. Można wtedy wypróbować ulubione produkty w ekologicznej wersji lub odkryć coś nowego. Lista sklepów i produktów dostępnych w promocji znajduje się na stronie → jemyeko.com

Co można nabyć podczas Zielonego Tygodnia?

W ramach akcji producenci ekologicznych produktów oferują różnego rodzaju artykuły. Wśród nich znajdują się świeże warzywa, owoce oraz ich przetwory, oleje, produkty mleczne, zbożowe, słodycze, soki, a nawet kosmetyki i preparaty probiotyczne.

Zielony Tydzień to świetna okazja do posmakowania różnorodnych, ekologicznych produktów i jednoczesnego wsparcia zrównoważonego rolnictwa. Wybierając żywność ekologiczną, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również wspieramy zrównoważone praktyki rolnicze, co ma pozytywny wpływ na naszą planetę.

Organizatorem Zielonego Tygodnia jest Polska Izba Żywności Ekologicznej, która zrzesza około 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.

Jakie są zalety produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego?

Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania. Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą dbałością o ich jakość.

Z tego powodu rośnie zainteresowanie produktami bezpiecznymi i wolnymi od zanieczyszczeń: pozbawionymi pozostałości sztucznych środków ochrony roślin i pestycydów. Odpowiedzią na te poszukiwania może być żywność ekologiczna.

Żywność ekologiczna istotnie różni się od tej konwencjonalnej. W składzie ekologicznej żywności obserwuje się wyższą zawartość witamin i składników mineralnych. Większa zawartość cukrów, witaminy C, beta-karotenu, a mniejsza wody, bardzo korzystnie wpływają nie tylko na smak, ale też teksturę i aromat. Dzięki tym właściwościom procesy rozkładu przebiegają wolniej i surowce ekologiczne są bardziej trwałe, można je dłużej przechowywać.

W przeciwieństwie do konwencjonalnych metod produkcji celem rolnictwa ekologicznego nie jest wzrost wydajności i obniżania kosztów wytwarzania żywności. Liczy się podwyższenie jakości produktów i zniesienie ryzyka zanieczyszczenie ich szkodliwymi substancjami. Oznacza to brak obecności toksyn pochodzących z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin.

→ Przeczytaj również: Czy w Polsce jemy ekologiczne warzywa i owoce?

Żywność ekologiczna to ta droższa?

Dlaczego jednak wciąż mało Polaków decyduje się na kupowanie żywności ekologicznej? Obawą może być ich wyższa cena, na którą konsumenci zwracają uwagę zwłaszcza w dobie inflacji. Wyższa cena jest tu odzwierciedleniem bardziej kosztownego procesu produkcji, ale także lepszej jakości. Wymienione wcześniej zalety zachęcają przynajmniej do spróbowania.

A okazją do nabycia ich w niższych cenach będzie Zielony Tydzień organizowany przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej. Biokurier objął akcję patronatem medialnym.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.