Za produkt ekologiczny jesteśmy skłonni zapłacić więcej

Wyższa cena produktów ekologicznych nie zraża osób, które chcą sięgać po zdrową żywność. Czy to efekt rosnącej świadomości różnic pomiędzy żywnością bio a konwencjonalną?

Dla wielu z nas to właśnie cena jest najważniejszym kryterium, którym kierujemy się podczas zakupów spożywczych. Tak deklaruje 7 na 10 osób, które wzięły udział w badaniu army Świętokrzyskiej „Trendy w ekozakupach Polaków”. Istotny dla nich jest też smak produktu oraz lokalne pochodzenie i marka. Coraz więcej z nas jest w stanie dopłacić za dobrą jakościowo żywność.

W przypadku żywności to szczególnie ważne, ponieważ to, w jaki sposób jemy przekłada się na nasze obecne i przyszłe samopoczucie oraz zdrowie. Korzyści z wyboru żywności ekologicznej wykraczają poza finanse. Stąd część konsumentów jest w stanie zapłacić więcej za produkt ekologiczny, mając świadomość, że jest on bardziej odżywczy dla organizmu i nie zawiera szkodliwych pozostałości środków ochrony roślin.

– mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Inwestujemy w zdrowie

Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami. Z uwagą czytamy etykiety, analizujemy też swoje jadłospisy. Jesteśmy też zainteresowani produktami w jakości ekologicznej, co wynika m.in. z chęci zmiany nawyków żywieniowych i troski o swoje zdrowie.

Polacy chcą jeść ekologicznie

Produkty ekologiczne sporadycznie wybiera 86% Polaków. Wśród nich aż 67% jest w stanie za taki produkt zapłacić więcej niż za podobny nieekologiczny. Dlaczego? Żywność ekologiczną utożsamiamy ze zdrowym jedzeniem. O wiele lepiej niż jeszcze kilka lat wcześniej rozumiemy różnicę między produktami ekologicznymi a ich konwencjonalnymi odpowiednikami.

Rośnie też świadomość, że rolnik, żeby uprawiać żywność bio musi ponieść większe nakłady finansowe wynikające m.in. z przestrzegania restrykcyjnych norm czy większego udziału pracy ludzkich rąk, czego wymaga specyfika pierwotnej produkcji ekologicznej

– przekonuje Łukasz Gębka.

Wśród najchętniej wybieranych produktów ekologicznych są warzywa i owoce. Coraz popularniejsze, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, są również kiszonki bio.

Brak postów do wyświetlenia