Polski Klub Ekologiczny w Krakowie i Koło Miejskie w Gliwicach zapraszają 23 września br. na XXII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – natura, zdrowie, kultura jako targi promujące żywność wysokiej jakości oraz tradycje polskiej wsi wśród śląskich konsumentów.
Impreza wzorem ostatnich lat odbędzie się na Hali Widowiskowo-Sportowej „Górne Wały” w Gliwicach. Jej celem jest promowanie wśród mieszkańców Śląska świadomości ekologicznej, umożliwienia im nawiązanie bezpośredniego kontaktu z wytwórcami żywności ekologicznej i tradycyjnej oraz promocja rolnictwa ekologicznego.
Program Gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej
W czasie Gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej będzie można wziąć udział w szeregu ciekawych wykładów i warsztatów. Ich uczestnicy dowiedzą się np. jak zadbać o naturalną odporność za pomocą ziół. Poznają także walory produktów ekologicznych.
Z kolei spotkanie z Ewą Wójcik, przedstawicielką Fundacji Na Zielonym, da możliwość zapoznania się kulinarnymi tradycjami terenów wiejskich. Będzie można się przekonać, że w uznawanej za monotonną i minimalistyczną kuchni chłopskiej kryją się prawdziwe skarby. Uczestnicy będą mogli skosztować wybranych potraw.
Patronat honorowy nad XXII Gliwickim Kiermaszem Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej objął Starosta Gliwicki, Waldemar Dombek.
Wstęp na imprezę jest bezpłatny.
Co: XXII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej
Gdzie: Hala Widowiskowo-Sportowa, ul. Górnych Wałów 29, Gliwice
Kiedy: 23 września 2017 r., sobota, 10.00–18.00