Wielka Brytania: lokalna i sezonowa żywność w szkołach

Minister rolnictwa Wielkiej Brytanii rozważa możliwość prowadzenia lokalnego i sezonowego menu do szkół. Posiłki dla dzieci miałyby być przygotowywane tylko z brytyjskich owoców i warzyw.

Plany i perspektywy

George Eustice, minister wywodzący się z Partii Konserwatywnej, poinformował, że Departament Edukacji pracuje nad metodami sprawdzenia, czy szkoły w całym kraju faktycznie używają krajowych produktów przy komponowaniu posiłków. Od września propozycja ta ma być realizowana przez wszystkie szkoły w kraju.


Minister Eustice sugeruje, że w przyszłości czas szkolnych posiłków może się stać dla dzieci także „doświadczeniem edukacyjnym:
Włączając takie posiłki do programu jednocześnie zachęcamy dzieci do nauki, skąd pochodzi ich jedzenie w ciągu całego sezonu w miejscu, gdzie żyją. Owen Paterson, z gabinetu Ministerstwa Środowiska, już w zeszłym roku wezwał szkoły, szpitale, centra sportowe do kupowania większej ilości lokalnych produktów, by wesprzeć rolników działających lokalnie.Edukacja poprzez lokalną i sezonową żywność

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Stwierdził bowiem, że służby publiczne muszą robić więcej dla wsparcia zakupów lokalnych produktów przez supermarkety i firmy, aby ograniczyć wielkość importu.

oprac. Małgorzata Górska

Źródło: The Telegraph

Brak postów do wyświetlenia