Wielka Brytania: Milion posiłków ze znakiem Food For Life Catering wydanych

 

Znak Food For Life to stworzony przez brytyjską organizację Soil Association znak określajacy jakość żywności serwowanych w sektorze cateringowym. Jest przyznawany  w trzech rodzajach: brąz, srebro i złoto. W „złotym” standardzie co najmniej 15% składników posiłku musi być pochodzenia ekologicznego, w „srebrnym” co najmniej 5%.

Zmiany, których symbolem jest ten znak to rewolucja w sektorze dotąd rządzonym za pomocą cięcia kosztów. W grudniu 2014 r. stowarzyszenie świętowało milion zdrowych posiłków wydanych w szkołach, na uniwersytetach, w żłobkach, zakładach pracy, szpitalach, domach opieki i restauracjach w całym kraju. Co bardzo ważne inicjatywa ta stawia na stopniowe poszerzanie menu o składniki z upraw zrównoważonych i ekologicznych, co wydaje się być rozsądniejsze niż szybkie radykalne zmiany, które mogą zakończyć się równie szybką porażką.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W firmach, na uniwersytetach i w szkołach

Obecnie posiłki ze znakiem Food For Life są podawane w 30 firmach, 25% szkół w Anglii, na 20% uniwersytetów, w ponad 300 żłobkach i ponad 100 domach opieki oraz szpitalach. Tak szeroko zakrojona akcja i zmiany nie byłyby łatwe bez wsparcia instytucji rządowych w Wielkiej Brytanii i Szkocji. W miejscach, które już posługują się znakiem przyznawanym przez Soil Association dowodzi się, że lepsza jakość jedzenia w miejscu pracy pomaga oszczędzać pieniądze i wzmacnia markę firmy na rynku. Rozwija się też sektor zrównoważonego rybołówstwa i rolnictwa w kraju.

Na czym polegają trzy poziomy Food For Life Catering Mark?

Jak działa znak Food For Life? Organizacja przyznaje rozróżnia trzy kategorie certyfikacji (brązowa to najmniejsze wymagania, złota najwyższe).

Kategoria brązowa

  • posiłki nie zawierają niepożądanych dodatków do żywności lub uwodornione tłuszcze
  •  75% świeżych potraw
  • Mięso pochodzi z ferm, które spełniają standardy opieki UK
  • jaja od kur wolnowybiegowych
  • menu sezonowe
  • szkolenia dla wszystkich pracowników gastronomii
  • nie są wykorzystywane składniki GMO

Kategoria srebrna

  • oprócz kryteriów z brązu:
  • szeroka oferta produktów lokalnych, ekologicznych i sprawiedliwego handlu
  • kurczak, jaja i produkty wieprzowe ze źródeł, które spełniają wysokie standardy w zakresie dobrostanu lub żywności ekologicznej (10% produktów powinno pochodzić z gospodarstw ekologicznych)
  • ryby z „czarnej” listy Marine Conservation Society nie są serwowane
  • dostępność informacji, o tym skąd pochodzi żywność’

Kategoria złota

  • oprócz brązu i srebra kryteria:
  • co najmniej 30% składników to żywność ekologiczna (lub certyfikat Marine Stewardship Council ryb)
  • co najmniej 50% składników mus być produkowanych na miejscu
  • mięso ekologiczne, produkty mleczne i jaja są podawane, co osiągnąć najwyższe standardy dobrostanu
  • szeroka promocja dań bezmięsnych

Polecamy materiał w j. angielskim na temat Food For Life Catering Mark

Czy podobny program nie przydałby się w Polsce?

Źródło:  http://www.foodforlife.org.uk/
Grafika: http://www.sacert.org/

Brak postów do wyświetlenia