Znak Food For Life to stworzony przez brytyjską organizację Soil Association znak określajacy jakość żywności serwowanych w sektorze cateringowym. Jest przyznawany w trzech rodzajach: brąz, srebro i złoto. W „złotym” standardzie co najmniej 15% składników posiłku musi być pochodzenia ekologicznego, w „srebrnym” co najmniej 5%.
Zmiany, których symbolem jest ten znak to rewolucja w sektorze dotąd rządzonym za pomocą cięcia kosztów. W grudniu 2014 r. stowarzyszenie świętowało milion zdrowych posiłków wydanych w szkołach, na uniwersytetach, w żłobkach, zakładach pracy, szpitalach, domach opieki i restauracjach w całym kraju. Co bardzo ważne inicjatywa ta stawia na stopniowe poszerzanie menu o składniki z upraw zrównoważonych i ekologicznych, co wydaje się być rozsądniejsze niż szybkie radykalne zmiany, które mogą zakończyć się równie szybką porażką.
W firmach, na uniwersytetach i w szkołach
Obecnie posiłki ze znakiem Food For Life są podawane w 30 firmach, 25% szkół w Anglii, na 20% uniwersytetów, w ponad 300 żłobkach i ponad 100 domach opieki oraz szpitalach. Tak szeroko zakrojona akcja i zmiany nie byłyby łatwe bez wsparcia instytucji rządowych w Wielkiej Brytanii i Szkocji. W miejscach, które już posługują się znakiem przyznawanym przez Soil Association dowodzi się, że lepsza jakość jedzenia w miejscu pracy pomaga oszczędzać pieniądze i wzmacnia markę firmy na rynku. Rozwija się też sektor zrównoważonego rybołówstwa i rolnictwa w kraju.
Na czym polegają trzy poziomy Food For Life Catering Mark?
Kategoria brązowa
- posiłki nie zawierają niepożądanych dodatków do żywności lub uwodornione tłuszcze
- 75% świeżych potraw
- Mięso pochodzi z ferm, które spełniają standardy opieki UK
- jaja od kur wolnowybiegowych
- menu sezonowe
- szkolenia dla wszystkich pracowników gastronomii
- nie są wykorzystywane składniki GMO
Kategoria srebrna
- oprócz kryteriów z brązu:
- szeroka oferta produktów lokalnych, ekologicznych i sprawiedliwego handlu
- kurczak, jaja i produkty wieprzowe ze źródeł, które spełniają wysokie standardy w zakresie dobrostanu lub żywności ekologicznej (10% produktów powinno pochodzić z gospodarstw ekologicznych)
- ryby z „czarnej” listy Marine Conservation Society nie są serwowane
- dostępność informacji, o tym skąd pochodzi żywność’
Kategoria złota
- oprócz brązu i srebra kryteria:
- co najmniej 30% składników to żywność ekologiczna (lub certyfikat Marine Stewardship Council ryb)
- co najmniej 50% składników mus być produkowanych na miejscu
- mięso ekologiczne, produkty mleczne i jaja są podawane, co osiągnąć najwyższe standardy dobrostanu
- szeroka promocja dań bezmięsnych
Polecamy materiał w j. angielskim na temat Food For Life Catering Mark
Czy podobny program nie przydałby się w Polsce?
Źródło: http://www.foodforlife.org.uk/
Grafika: http://www.sacert.org/