Węgierska żywność ekologiczna dostępna w Polsce


Żywność ekologiczna pochodząca z ekologicznego gospodarstwa Virágoskút – rodzinnej firmy położonej na Wielkiej Nizinie Węgierskiej w Parku Narodowym Hortobagy znalazły się w ofercie e-sklepu organiczny.pl.

 

Do wyboru są niskokaloryczne dżemy, 4 rodzaje leczo, sos do pizzy, przetwory z papryki, bakłażana oraz spory wybór soków. Ciekawym dodatkiem jest syrop z bardzo zdrowej czarnej morwy oraz tenże owoc w kompocie – idealny np. do dekoracji ciast i deserów. W swojej ofercie Virágoskút ma także wyroby z mangalicy (kabanosy, salami, słoninę), o charakterystycznym dla węgierskich wędlin smaku.

 

W węgierskim gospodarstwie ekologicznym Virágoskút zatrudnionych jest 40 osób, które na co dzień pomagają im w uprawie roślin i hodowli zwierząt. Warzywa i owoce są uprawiane zgodnie z fazami księżyca w połączeniu z użyciem w pełni naturalnych środków ochrony roślin. Gospodarstwo to również zwierzęta – konie, szare bydło, owce oraz mangalice – węgierskie świnie pastwiskowe. Zwierzęta żyją w naturalnych warunkach – w zagrodzie przebywają jedynie w śnieżnych i mroźnych miesiącach zimowych. Żywią się na ekologicznych łąkach parku, w rejonach których od co najmniej 10 lat nie stosuje się żadnych chemicznych nawozów. Firma od wielu lat zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców, z których powstają zdrowe i smaczne dania gotowe, soki i przetwory z charakterystycznym nutą węgierskiej papryki.

Produkty Virágoskút spełniają wszelkie standardy produkcji ekologicznej, są wolne od GMO i posiadają certyfikat akredytowanej jednostki certyfikującej Biokontroll Kft. HU-OKO-01 nr 1396/10.

 

źródło: organiczny.pl


Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym