Warszawa. Kolejny Festiwal Chlebów Świata coraz bliżej

 

Prezentacje zarówno międzynarodowych jak i staropolskich tradycji piekarniczych, kiermasz tradycyjnych produktów – to tylko niektóre atrakcje Festiwalu Chlebów Świata.

Prezentacje międzynarodowych tradycji piekarniczych, będą realizowane w kilkunastu salach lekcyjnych. – Odwiedzając te “laboratoria piekarnicze” można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Libańczyków, Palestyńczyków, zdolności piekarzy z Chin, Indonezji, Syrii,  i innych atrakcji – informują organizatorzy.

Piekarnia domowa

Podczas Festiwalu Chlebów Świata nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa w PIEKARNI DOMOWEJ oraz tradycyjnego wędzenia wędlin zapewnionego przez ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. W salach lekcyjnych zamienionych na LABORATORIA PIEKARNICZE,  będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa,  ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Libanu, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jarmark Chlebów Świata

Tak jak w ubiegłym roku nie zabraknie też Jarmarku Chlebów Świata i dodatków takich jak: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko,  ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.

Interesuje Cię tematyka pieczywa ekologicznego?

Przeczytaj: Chleb zdrowy i smaczny, czyli?

Co: Festiwal Chlebów Świata
Gdzie: Warszawa, gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego, ul. Ratuszowa 13, Warszawa blisko dworca PKP Warszawa Wileńska
Kiedy: 13-15 marca 2015
Facebook: http://www.facebook.com/chlebyswiata

Brak postów do wyświetlenia