Oferowanie tylko i wyłącznie certyfikowanej żywności ekologicznej to wyzwanie jakiego podjęli się właściciele warszawskiej kawiarni Organic Coffee & more. Lokal działa w centrum Warszawy.
Organic Coffee otwarto w sobotę 18 października. Kawiarnia mieści się w samym centrum stolicy, przy ul Pięknej 19. – Naszą najsilniejszą stroną jest przede wszystkim fakt, że wszystko, począwszy od każdej przyprawy, a skończywszy na gotowych ciastach czy czekoladzie do picia, jest ekologiczne certyfikowane, a w dodatku w bardzo przystępnych, jak na ekologiczną żywność, cenach. Przy codziennej pracy z menu (które jest modyfikowane na bieżąco) bierzemy pod uwagę oceny naszych gości. I już wiemy, że np. nasze autorskie koktajle i smoothies są strzałem w dziesiątkę. Od pierwszego dnia goście chwalą i polecają sobie nawzajem flagowe pozycje z menu Organic Coffee – zielone smoothie detoks oraz śniadaniowie smoothie na dzień dobry z kawą – relacjonuje Ewelina Błaszczyk, właścicielka kawiarni.
Eko kawa i ciastko
Serwowana tutaj kawa posiada także certyfikat Fairtrade (Sprawiedliwego Handlu). – Jest palona specjalnie dla nas przez lokalną palarnię kawy, jest naprawdę bardzo dobra jakościowo i smaczna. Ciasta kupowane są u sprawdzonych wcześniej dostawców. Nad projektem kawiarni Organic Coffee pracujemy już od kilku miesięcy, więc kilka pozycji z menu, które oferujemy jest robionych specjalnie dla nas, z naszych własnych przepisów. Udało się nawet uzyskać na nie odpowiednie certyfikaty – mówi właścicielka.
Dwa poziomy i kącik dla dzieci
Organic Coffee & more mieści się na przestrzeni ok. 90 m kw, ale jest rozmieszczona na 2 poziomach – pierwszy poziom to bar, kilka stolików i wygodnych siedzisk. Druga, dolna sala to spokojniejsze, cichsze miejsce z oryginalnym kącikiem zabaw dla dzieci, gdzie można m.in. do woli malować kredą po ścianach. Górna część kawiarni jest idealna do krótkiego pobytu, np. śniadania przed pracą czy lunchu. Dolna – do spokojnej pracy przy laptopie, na biznesowe spotkania czy wynajęcie części na wyłączność na oddzielną imprezę urodzinową.
Dlaczego kierunek BIO?
Ewelinę Błaszczyk zapytałem dlaczego zdecydowała się akurat na taki „profil” lokalu? – Jest nas dwoje – ja oraz mój wspólnik James Hancock. James jest pół-Anglikiem z pochodzenia i tak naprawdę stąd się wszystko zaczęło. James wychowany w Wielkiej Brytanii na zdrowej, ekologicznej żywności miał od dziecka dużo większą świadomość. Marzenia połączyliśmy wspólnie w jedną całość i właśnie się realizują w postaci pierwszej kawiarni. W planach – i to bardzo bliskich są kolejne kawiarnie. Duże znaczenie ma również fakt, że nie ma takiego miejsca w Polsce. Są restauracje / kawiarnie / bistro, które oferują ekologiczną żywność, ale w bardzo ograniczonej postaci, np. tylko herbatę czy soki. W naszej kawiarni pokazujemy certyfikaty naszych dostawców – każdy gość może je zobaczyć. Walczymy też trochę ze stereotypem i brakiem wiary w koncept organic. Bo czym jest ta cała ekologiczna żywność? Tym, co jedliśmy kiedyś, i co nie było naładowane chemią i pestycydami. Wbrew pozorom kierujemy się nie tylko do ludzi świadomych, czym jest ekologiczna żywność. Przyjęliśmy również rolę trochę edukacyjną. Chcemy pokazać, że ekologiczna żywność może być dostępniejsza i przystępniejsza cenowo. W podobnej cenie można wybrać coś zdrowszego. Stąd lokalizacja pierwszej kawiarni – centrum Warszawy i jednocześnie miejsce, gdzie otoczenie jest typowo biznesowo-biurowe, więc i dotarcie jest większe. Naszą grupą docelową są także rodziny z dziećmi. Sami jesteśmy rodzicami i chcemy dbać o jakość życia naszych dzieci. Rozumiemy więc innych rodziców i dajemy im gwarancję, że przynajmniej raz na jakiś czas żywiąc się u nas, mogą czuć się bezpieczni, że ich pociechy jedzą zdrowiej – mówi właścicielka.
Co: Organic Coffee & more
Gdzie: Warszawa, ul. Piękna 19
Godziny otwarcia: pn-pt 7-21, sb-ndz 10-19.
Karol Przybylak
Sprawdź nasz dział EKO RESTAURACJE