W Senacie dyskutowano o przyszłości polskiego rolnictwa ekologicznego

senat.gov.pl

Konferencję „Rolnictwo ekologiczne – stan obecny i perspektywy rozwoju”, która odbyła się  13 marca 2019 r., zorganizowała Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dyskutowano o problemach, jakie napotykają w swojej pracy rolnicy ekologiczni oraz perspektywach rozwoju. 


Marszałek Stanisław Karczewski w otwierającym konferencję wystąpieniu zaznaczył, że świadomość społeczeństwa na temat wpływu odpowiedniego odżywiania na zdrowie jest coraz większa.

Zdaniem Ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego eksport żywności jest konieczny, bo Polska ma jej nadwyżkę, ale coraz trudniej będzie ją sprzedać. Szansę dla Polski polityk widzi w rolnictwie ekologicznym, które ma u nas duże szanse rozwoju ze względu na stosunkowo mało zanieczyszczone środowisko czy łatwość przekształcenia gospodarstw.


Nasze rolnictwo przetrwa, jeśli postawimy na jakość żywności. Jeśli temu nie sprostamy, to taka żywność zostanie do nas sprowadzona

– dodał.

Pestycydy – czy powinniśmy się ich obawiać?

Polskie rolnictwo ekologicznego wczoraj i dziś

W 2018 r. w systemie rolnictwa ekologicznego znajdowało się 20,5 tys. podmiotów, w tym ok. 900 zakładów produkcyjnych i ponad 200 importerów, areał obejmował zaś 500 tys. ha. Takie dane przedstawił Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Michał Rzytki. Podkreślił również, że 2021 rok będzie przełomowy dla polskiego systemu rolnictwa ekologicznego. Za dwa lata zacznie bowiem obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 2018/848 z 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Zmiany, jakie mają nadejść, to m.in.

  • certyfikacja grupowa dla małych producentów,
  • wydłużenie ważności kontroli do 24 miesięcy,
  • objęcie nowymi przepisami również producentów spoza UE,
  • wprowadzenie wymogów stosowania minimalnych środków zapobiegających zanieczyszczeniom upraw ekologicznych.

Michał Rzytki poinformował ponadto, że resort rolnictwa planuje szkolenia informacyjne dotyczące nowych przepisów dla rolników ekologicznych, a także ośrodków doradztwa i jednostek certyfikujących.

Rolnictwo ekologiczne potrzebuje zmian

Głos w sprawie przepisów nowego unijnego rozporządzenia dotyczącego produkcji ekologicznej zabrała Dorota Metera, prezes zarządu jednostki certyfikującej Bioekspert i wiceprzewodnicząca Rady Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego – Grupy UE. Jej zdaniem możliwość certyfikacji grupowej jest dobra, jednak wątpliwości budzi utrata certyfikatu przez całą grupę w wypadku poważnego naruszenia przepisów przez jednego z jej członków. Dorota Metera zwróciła też uwagę na kwestię dopłat (nie wiadomo, czy członkowie grupy, których gospodarstwa nie były kontrolowane przez jednostkę certyfikującą, będą mogli korzystać z dotacji). Apelowała również o to, by za zanieczyszczenie produktu ekologicznego odpowiadał sprawca zanieczyszczenia, a nie handlowiec lub przetwórca, który taki produkt kupił lub rolnik, na którego pola zostały zniesione chemiczne środki ochrony roślin z pól konwencjonalnych.

Głos w dyskusji zabrała również prof. Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczona wskazała, że z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, iż żywność ekologiczna jest zdrowsza: zawiera mniej pozostałości pestycydów, kadmu, azotanów i azotynów, antybiotyków, a więcej polifenoli, witaminy C czy składników mineralnych.


Rolnictwo ekologiczne w Polsce – nowoczesne i innowacyjne

W spotkaniu wziął udział również Piotr Puchalski, rolnik ekologiczny, członek Rady do spraw Rolnictwa Ekologicznego przy ministrze rolnictwa i rozwoju wsi. Jego zdaniem:

W Polsce rolnictwo ekologiczne często traktowane jest jak skansen. Zapomina się, że jest ono nowoczesne i innowacyjne

Zwrócił też uwagę, że zmiany przepisów dotyczących dotacji dla rolników ekologicznych następują zbyt często, a rolnicy mają problem z prawidłowym wypełnieniem wniosków. Inne problemy rolnictwa ekologicznego w Polsce jego zdaniem to również:

  • brak dostępu do doradztwa technologicznego,
  • znikoma ekologiczna produkcja zwierzęca,
  • odpowiedzialność rolnika ekologicznego za skażenia jego upraw przez środki ochrony roślin stosowane w produkcji konwencjonalnej.

Konferencję można obejrzeć on-line: https://av8.senat.pl/9konfKRRW1903131 i https://av8.senat.pl/9konfKRRW1903132.