Prawie 30 000 niemieckich gospodarstw postawiło na rolnictwo ekologiczne. W 2017 r. ich liczba zwiększyła się o 8% i obecnie zajmują łącznie 1,3 mln ha. Zgodnie z założeniami rządowych planów, do 2030 r. co 5 niemieckie gospodarstwo powinno mieć certyfikat BIO.
- Dlaczego Niemieckie gospodarstwa przestawiają się na rolnictwo ekologiczne?
- Gdzie jest najwięcej takich farm?
- Jakie plany ma niemiecki rząd wobec rolnictwa ekologicznego?
Stabilne ceny i pewny zbyt zachętą dla ekogospodarstw
Powodem do przestawienia się na ekologiczną produkcję lub hodowlę czy też na podjęcie decyzji o tego typu działalności są wysokie, ale też stabilne ceny na ekologiczne wyroby (zwłaszcza dotyczy to nabiału i wieprzowiny).
W 2017 r. wzrosła też liczba importerów ekologicznych i firm zajmujących się przetwórstwem tej żywności (+ 3%, co daje ponad 43 000 certyfikowanych firm).
Najwięcej ekogospodarstw w Saksonii – Anhalt
Najwięcej tego typu gospodarstw odnotowano w ostatnich latach w Saksonii-Anhalt, Badenii-Wirtembergii i Szlezwiku-Holsztynie. Przechodzenie na ekologiczne uprawy i hodowle wspierane jest przez BÖLW (Związek Producentów Ekologicznej Żywości) pod hasłem „Wykorzystaj eko-potencjał”.
https://biokurier.pl/ekorynek/handel-zywnoscia-ekologiczna-w-niemczech-biosupermarkety-w-natarciu/
Rządowy plan. 20% gospodarstw z ekocertyfikatem do 2030 roku
W 2017 r. odnotowano wzrost ekologicznych gospodarstw o 8%, co oznacza, że obecnie jest ich prawie 30 000 i zajmują areał o powierzchni 1,3 mln ha (wzrost o 10%). Tylko w 2017 r. areał gospodarstw ekologicznych zwiększył się o 120 000 ha (+ 10%), co tym samym sprawiło, że łączna ich powierzchnia wynosi 1,3 mln ha. 2200 nowych gospodarstw ekologicznych zajmuje powierzchnię 467 boisk piłkarskich.
https://biokurier.pl/ekorynek/rzadowy-plan-dla-wsi-a-rolnictwo-ekologiczne/
Zgodnie z planami niemieckiego rządu do 2030 r. udział w Niemczech gospodarstw ekologicznych powinien osiągnąć 20%.