W 2017 r. powstanie pierwszy polski supermarket z żywnością ekologiczną?

7000 produktów na ok. 600 metrach kwadratowych – taki supermarket z ekożywnością uruchomić chce Organic Farma Zdrowia. O szczegóły pytamy Sławomira Chłonia, prezesa spółki.

Ile produktów znajdowałoby się w ofercie takiego marketu?

Sławomir Chłoń: Chcemy, aby w supermarkecie przy planowanej przestrzeni ok. 600 m kw. liczba artykułów wynosiła 6-7.000, czyli była dwukrotnie większa w stosunku do obecnego stanu w naszym największym sklepie w Centrum Handlowym Arkadia w Warszawie. Cały czas zgłaszają się do nas producenci z całego kraju, Europy, a nawet świata ze wspaniałą ofertą produktów ekologicznych, ale przy obecnych sklepach nie ma miejsca na ich ekspozycję, wybieramy więc najciekawsze i najbardziej wartościowe. Supermarkety ekologiczne rozwiążą ten problem. 

Chcemy aby w naszych supermarketach klient mógł znaleźć produkty najwyższej jakości – szczególnie szeroki wybór warzyw i owoców, pieczywo, wędliny, nabiał, sery i mięso. Zadbamy o to, aby pojawiały się u nas najświeższe nowości produktowe. Oprócz tysięcy tzw. „suchych produktów”, z pewnością mocny będzie dział tzw. Superfoods. Mamy też kilka niezwykle ciekawych pomysłów na polskim rynku jeszcze nieznanych. Na razie jednak nie możemy ich zdradzić.

Czy pod uwagę brana jest lokalizacja w centrum handlowym czy też “niezależna”?

Sławomir Chłoń: Planujemy stworzyć supermarket ekologiczny w niezależnej lokalizacji tj. poza centrum handlowym. Oczywiście wszystko zależy od możliwości lokalowych jakie pojawią się, jakie znajdziemy. Rozważamy również zakup działki, na której wybudujemy specjalnie na to przeznaczony budynek. Analizować będziemy również oferty lokali już istniejących zarówno w centrach handlowych, jak i w niezależnych innych budynkach. Wybierzemy rozwiązanie najlepsze dla nas i dla naszych potencjalnych Klientów.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Czy jest szansa na zapewnienie w takim supermarkecie codziennej obsługi w zakresie produktów świeżych, pieczywa i nabiału w jakości BIO?

Sławomir Chłoń: Cały czas do tego zmierzamy. Zależy to od całościowego rozwoju sieci. Cały czas rozwijamy też naszą logistykę i zwiększamy częstotliwość dostaw do naszych delikatesów produktów świeżych. Do części naszych punktów dostawy tych produktów są realizowane od poniedziałku do soboty, a owoce i warzywa dojeżdżają 4 razy w tygodniu. Supermarket będzie wymagał dostaw codziennych, dlatego też dostawy produktów świeżych będą zapewne realizowane do niego każdego dnia.

Rozmawiał: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia