Znana, duża mleczarnia Piątnica planuje wprowadzenie na rynek mleka BIO i nie wyklucza poszerzenia oferty także o inne produkty z eko certyfikatem. O zamiarach firmy poinformował niedawno Puls Biznesu.
Zgodnie z informacjami udzielonymi PB przez Zbigniewa Kalinowskiego, prezesa OSM Piątnica, pierwsza grupa współpracujących ze spółdzielnią rolników wraz z końcem 2014 roku zakończy dwuletni proces przestawiania się na rolnictwo ekologiczne. Oznacza to, że pierwsze mleko BIO firmowane logo Piątnicy mogłoby pojawić się w sklepach na początku 2015 roku.
Sytuacja na polskim rynku ekologicznego nabiału
Piątnica to pierwsza duża firma mleczarska (jej roczne obroty szacowane przez Puls Biznesu na 847 mln zł przekraczają wartość całego polskiego rynku żywności eko wartego 700mln), która zainteresowała się rynkiem ekologicznego nabiału. Do tej pory działają na nim raczej małe przedsiębiorstwa takie jak Ekołukta, Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej czy Capra Campinos (specjalizująca się w mleku kozim) oraz kilkanaście gospodarskich mleczarni specjalizujących głównie w wytwarzaniu serów dojrzewających (ostatnio bardzo zauważalne jest rosnące zainteresowanie tzw. serami zagrodowymi), twarogów i jogurtów. Na rynku (zarówno w eko sklepach jak i marketach) dostępne jest także mleko BIO UHT pochodzące z importu.
Jak zauważa Kazimierz Śnieżek (prezes OSM w Jasienicy Rosielnej), zainteresowanie nabiałem ekologicznym rośnie, ale problemów i wyzwań nie brakuje. Sezonowość produkcji (w zimie mleka jest nawet trzykrotnie mniej niż latem) utrudnia zawieranie długoterminowych umów, co więcej, niektórzy rolnicy rozważają wycofanie się z eko produkcji wskutek zmieniającego się systemu dopłat. Dane statystyczne opublikowane przez Ministerstwo Rolnictwa w Ramowym Planie Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014 – 2020 wskazują na to, że na przełomie lat 2011-2012 spadła ilość krów użytkowanych mlecznie z 23500 do 20000 szt., co stanowi spadek pogłowia o 17%. W 2012 r. odnotowano również spadek produkcji ekologicznego mleka krowiego z 39 tys. ton do 36 tys. ton, a więc o 8%. (Sprawdź więcej podobnych informacji statystystycznych: Więcej bydła mięsnego i drobiu w ekorolnictwie. Mniej bydła mlecznego i świń. Statystyki z 2012 roku )
Mleko ekologiczne a mleko konwencjonalne
Czym się różni mleko eko od konwencjonalnego odpowiednika? Kazimierz Śnieżek, w publikowanej niedawno rozmowie z Biokurierem, mówił: Mleko z takich gospodarstw (ekologicznych – dop.red.) jest wartościowsze, ma bogatszy bukiet smakowy, bogatszą zawartość, stabilność kwasu mlekowego i innych składników. Mamy wyniki badań na ten temat.
Z kolei wyniki jednych badań naukowych przeprowadzonych przez naukowców z Washington State University wskazują też, że mleko ekologiczne ma korzystniejsze proporcje kwasów tłuszczowych niż mleko pozyskiwane od krów z chowu konwencjonalnego. Przyczyna leży przede wszystkim w diecie zwierząt.
Sprawdź: Badania naukowe. Mleko eko ma korzystniejszą kompozycję kwasów tłuszczowych niż konwencjonalne
Artykuł w Pulsie Biznesu: Ekologiczne krowy wychodzą z niszy
Karol Przybylak