USA to obecnie największy światowy rynek żywności ekologicznej. Produkty BIO odpowiadają za 5,3% sprzedaży całego rynku spożywczego. W 2016 roku pokonana została bariera 40mld $.
8% tempo wzrostu rynku EKO w USA
W raporcie wydanym przez Organic Trade Association czytamy, że wartość amerykańskiego rynku organicznych produktów żywnościowych wyniosła w 2016 roku 43 mld $ i wzrosła w stosunku do wcześniejszego roku o 8,4%.
Zwiększa się także sprzedaż ekologicznych produktów nieżywnościowych – dynamika wzrostu wynosi 8,8% (cały amerykański rynek non food rośnie w tempie 0,8%).
75% produktów ma ekologiczne odpowiedniki
Analiza ekspertów Organic Trade Association wskazuje, że w 75% kategoriach produktów oferowanych przez amerykańskie supermarkety (liderem na rynku sprzedaży żywności ekologicznej jest sieć Whole Foods kupiona niedawno przez Amazon) znaleźć można już wersje z ekocertyfikatem.
Uprawiane ekologicznie owoce i warzywa stanowią 14% sprzedawanego ogółu, a nabiał 8%.
W ostatnim roku liczba gospodarstw ekologicznych w USA zwiększyła się o 13%.
Rośnie zatrudnienie w amerykańskiej branży BIO
W badaniu OTA zwrócono uwagę na fakt, że więcej niż 60 procent przedsiębiorstw zatrudniających więcej niż 5 pracowników i działających na rynku żywności ekologicznej zwiększyło w 2016 roku zatrudnienie pełnoetatowych pracowników i planuje zrobić to także w 2017 roku.
Wśród największych wyzwań stojących przed amerykańską branżą BIO wymienia się zwiększenie bazy surowcowej, aby móc zaspokoić rosnący popyt na ekologiczną żywność.
>> Raport „Organic Industry Survey” dostępny jest do kupienia na stronie OTA.