USA: w Kalifornii będzie więcej upraw ekologicznej stewii

Rośnie liczba produktów żywnościowych, jogurtów, dżemów i innych, które zawierają stewię jako substancję słodzącą. Ze względu na wzrastające zapotrzebowanie rynku kalifornijska firma Stevia First planuje zwiększenie produkcji. W tym słonecznym stanie na południowym zachodzie USA chce ona utworzyć sieć ekologicznych plantatorów.

Firma zapewnia zainteresowanym rolnikom źródła wiedzy o uprawie stewii, a celem jest zapewnienie umiejętności ekstrakcji i możliwości przetwórstwa liści tej rośliny. W tej chwili rośnie ona na około 50 tysiącach akrów (ponad 20 tysięcy hektarów) na całym świecie, a w stanach powierzchnia upraw zwiększa się bardzo szybko. Stevia First w pierwszej kolejności zamierza pomóc w przekształceniu szacowanych na 2 mln hektarów  nawadnianych ziem w Kalifornii mogących służyć na produkcję paszy roślinnej oraz dodać do upraw warzyw i drzew owocowych komercyjną produkcję liści stewii.

Robert Brooke, prezes firmy, komentuje:
„Bezustannie adaptujemy nowoczesne systemy mechanizacji i przetwórstwa dla lokalnych upraw stewii. Nasz wysiłek umożliwia udoskonalenie ekonomii produkcji w obrębie różnorodnych przetworów z tej rośliny, także ekstraktu z ekologicznej kalifornijskiej stewii”.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Początkowo firma Stewia First zamierza wprowadzić na rynek niskokosztowy produkt nazwany Reb A, który nie wymaga podczas produkcji fermentacji liści, co umożliwia zmniejszenie ilości materiału. Kolejnym krokiem, po programie „Beyond Reb A” ma być stworzenie skutecznego łańcucha dostaw substancji słodzących nowej generacji, jak Reb D I Reb X. Te rzadkie substancje naturalne mają nawet bardziej pożądane właściwości słodzące niż Reb A i mogą w przyszłości pomóc w zastąpieniu cukru i sztucznych słodzików.

Od Redakcji: Główny składnik aktywny stewii to glikozydy (bezwęglowodanowe). Surowa stewia i proszek z jej liści jest 10-15 razy słodszy od sacharozy, wyższe ekstrakty (uzyskiwane są już nie tylko poprzez ekstrakcję wodną czy alkoholową ale i w kolumnach ekstrakcyjnych co poprzedza oczyszczanie i nanofiltracja) oznaczane  na rynku zależnie od stężenia glikozydów stewiolowych , są między 200-480 razy słodsze od sacharozy. Jest powszechnie wykorzystywana w dietach, stomatologii i idealna dla cukrzyków.

źródło: www.steviafirst.com/news

Brak postów do wyświetlenia