USA największym światowym rynkiem żywności ekologicznej

Wartość globalnego rynku ekoproduktów w 2010 roku szacowana  jest na 44.5 miliarda Euro, co oznacza przyrost o 8% w stosunku do poprzedniego roku. Około 98% generują rynki w Ameryce Północnej i Europie.

 

Największym światowym rynkiem żywności ekologicznej są Stany Zjednoczone USA – tamtejszy rynek osiągnął wartość 20 155 miliardów Euro.

 

 Kolejne największe rynki usytuowane są już w Europie. Na dalszy rozwój obu rynków z pewnością wpłynie dwustronna umowa o wzajemnym uznaniu standardów, którą ogłoszono w trakcie Targów BioFach w Norymberdze: Unia Europejska – USA. Jest porozumienie w sprawie żywności ekologicznej

Oto zestawienie największych rynków żywności ekologicznej (wartości w miliardach Euro)

1. USA (20 155)
2. Niemcy (6 020)
3. Francja (3 385)

4. Wielka Brytania (2 000)
5. Kanada (1 904)
6. Włochy (1 550)
7. Szwajcaria (1 180)
8. Japonia (1 000)
9.Austria (986)
10. Hiszpania (905)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dane na podstawie The World Of Organic Agriculture.

The World Of Organic Agriculture to publikowany co roku przez FiBL i IFOAM raport zawierający globalne statystyki dotyczące rolnictwa ekologicznego. Jego prezentacja odbyła się 15 lutego 2012 w trakcie Targów Bio Fach w Norymberdze.

Przeczytaj także: Ekorolnictwo na świecie w 2010 r. – nowe statystyki

Szukasz informacji z rynku żywności ekologicznej? Sprawdzaj dział BIO HANDEL

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowy

Brak postów do wyświetlenia