USA największym światowym rynkiem żywności ekologicznej [raport The World Of Organic Agriculture]

USA to największy rynek żywności ekologicznej. W 2019 jego wartość wyceniano na 44 721 miliardów Euro. Wraz z krajami europejskimi, Amerykanie zagospodarowują ok 90% globalnego popytu na ekoprodukty.

Dwa kolejne miejsca w zestawieniu największych rynków  zajmują Niemcy i Francja. Polski rynek żywności ekologicznej wyceniany jest na 314 milionów Euro, co daje na 14 miejsce w Europie.

Prezentujemy 10 krajów z największą sprzedażą żywności ekologicznej w 2019 roku.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

>> Dowiedz się więcej na temat światowego rynku żywności ekologicznej

Dane pochodzą z 22 edycji raportu The World Of Organc Agriculture opublikowanego przez Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego i Międzynarodową Federację Ruchów Ekologicznych (IFOAM)  w lutym 2021. Dokument można pobrać w formacie pdf.