Trendy żywieniowe w 2021 roku

blank

Zdaniem ekspertów w ciągu kolejnych dwunastu miesięcy będziemy walczyć z marnotrawstwem żywności. To pozytywny trend, jaki przynieść ma nowy rok. Prognozuje się też większe spożycie warzyw i owoców.

Według raportu żywnościowego Food Report 2021 „Eating in 2030” jednym z ważniejszych tegorocznych trendów żywnościowych ma być ograniczenie marnowania żywności. Podobnie prognozują eksperci z Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego.

Czas na zmiany w naszych kuchniach, gdzie każdego dnia wyrzucamy spore ilości jedzenia. Pomóc ma efektywne planowanie zakupów i jadłospisu, większa kreatywność kulinarna oraz bardziej świadome wybory podczas zakupów.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj również: Marnowanie żywności problemem globalnym. Jak temu zapobiec we własnym domu?

Skala zjawiska przeraża: w Polsce marnujemy 9 milionów ton żywności rocznie. W Unii Europejskiej powstaje 88 milionów ton odpadów spożywczych, co – jeśli spojrzymy na to przez pryzmat ekonomii – daje  143 miliardów euro.

Większość jedzenia wyrzucamy w swoich domach. Najczęściej dlatego, że kupiliśmy go za dużo lub nie mamy pomysłu na wykorzystanie konkretnego produktu. Czas jednak na zmianę swoich przyzwyczajeń. Najlepiej sprawdzi się tu metoda małych kroków. Co zrobić na początek?

  • Przejrzyj zawartość swojej lodówki, zamrażarki, kuchennych szafek i spiżarni. Możesz spisać na kartce wszystkie produkty spożywcze, jakie masz w domu, następnie spróbuj zaplanować z nich posiłki. Uruchom swoją wyobraźnię.
  • Staraj się wykorzystać nadmiar ugotowanych potraw. Zupy możesz zawekować i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ugotowane mięso nadaje się do zamrożenia. Z kolei nadmiar makaronu lub ryżu wykorzystaj kolejnego dnia do przygotowania posiłku, np. zapiekanki.

Nie marnuj, oszczędzaj!

Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Eksperci na całym świecie mają podnieść świadomość konsumentów w zakresie ich spożycia.

Dyrektor Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), QU Dongyu, zaapelował o poprawę zdrowej i zrównoważonej produkcji żywności poprzez innowacje i technologię. Ma to m.in. zmniejszyć straty i globalną skalę marnotrawstwa żywności.

Weganizm rośnie w siłę

Według ekspertów w 2021 roku przybywać będzie zwolenników diety roślinnej. Weganizm stał się w ostatnim czasie szalenie popularny. To nie tylko dieta, ale i styl życia. Zainteresowaniem cieszą się m.in. wegańskie kosmetyki.

Przeczytaj więcejEdyta Stępczyńska o mięsnych zamiennikach w wegańskiej diecie [wywiad]

Trendy żywieniowe w 2021 roku napawają optymizmem: mamy lepiej się odżywiać i z większą rozwagą podchodzić do kwestii zakupów, by zmniejszyć skalę marnowania żywności.

Brak postów do wyświetlenia