Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz szlaki kulinarne „Smaki Dolnego Śląska” i „Mazury Zachodnie od Kuchni” będzie można poznać w trakcie tegorocznej edycji Tour Salon 2021” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Podczas Tour Salon, w Pawilonie nr 6 w dniach 24.09.2021 godz. 13.00 – 14.30 oraz 25.09.2021 godz. 15.00 – 16.00 odbędzie się w panel prezentacyjny pt. „Turystyka indywidualna i rodzinna w czasach ograniczeń pandemicznych”.
Nowe szlaki kulinarne
Organizatorzy zaprezentują Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz szlaki kulinarne „Smaki Dolnego Śląska” i „Mazury Zachodnie od Kuchni”. Uczestnicy dowiedzą się też jakie szlaki tworzą Konsorcjum POLSKIE SZLAKI KULINARNE. Przybliżony zostanie również temat produktów lokalnych w kontekście tradycji, zdrowia, misji, edukacji i ważnej roli rodziny w kształtowaniu świadomości konsumenckiej.
Szlaki kulinarne to mapy rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną różnych regionów Europy i naszego kraju – mówi Jan Babczyszyn, pomysłodawca tego wydarzenia.
Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha – pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tych interaktywnych mapach. Zarówno o całych szlakach jak i o każdym z przystanków na nich warto mówić i zachęcać turystów kulinarnych do ich poznawania i odwiedzania. To miejsca „ze smakiem” przepełnione miłością do wszystkiego co dobre i smaczne.
Będą konkursy
Jak wspomina Hubert Gonera – współgospodarz panelu i ambasador Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej w Polsce: „Turystyka kulinarna interesuje już ponad 53% wszystkich turystów na świecie. Smaki Miejsc są najwdzięczniejszym kluczem do poznania kultury lokalnej. W ramach turystyki kulinarnej powstaje także ponad ¼ wartości dodanej generowanej przez turystów. Oczywistym jest jednak to, że oferta kulinarna dla turystów musi być autentyczna i dostarczona na najwyższym poziomie. Po co podawać posiłek, skoro możemy zaserwować doświadczenia, które staną się wspomnieniami miejsca”.