Ekologiczne kawy pojawiły się w ofercie rzemieślniczej palarni Tommy Cafe. Spróbować możecie energetycznej Mexico el Flamingo, łagodnej Sidamo albo bezkofeinowej Honduras.

Z tego artykułu dowiesz się:
Kawa BIO EL FLAMINGO Z MEKSYKU
Średni profil palenia sprawia, że kawa ta idealnie nadaje się do klasycznego parzenia oraz przelewów.
Jeżeli szukasz kawy organicznej do wyśmienitego espresso – EL FLAMINGO — sprawdzi się wyśmienicie.
Kawa Bio El Flamingo pozyskujemy od społeczności rolników z Jaltenango w stanie Chiapas, w południowym Meksyku. Rośnie na wysokości 1200 – 1500 metrów n.p.m. Jest ręcznie zbierana, myta i suszona. Na bogactwo jej smaku i aromatu składają się takie odmiany Arabic jak: Bourbon, Sarchimore, Cattura, Geisha oraz Oro Azteca. Charakteryzuje się pełnym smakiem i łagodną kwasowością.
Nuty smakowe: karmel, migdał i czerwone jabłko.
Gdzie kupić? Zajrzyj do sklepu TommyCafe: Kawa BIO EL FLAMINGO

Kawa BIO EL ELEFANTE Z ETIOPII
Znakomite etopskie ziarna SIDAMO, w Tommy Cafe palone są do poziomu średniego, dzięki czemu kawa idealnie sprawdzi się w każdym sposobie parzenia: ekspres ciśnieniowy, przelewowy oraz kawiarka.
Kawa SIDAMO pochodzi od społeczności rolników Heileslassie Ambaye z regionu Yirgacheffe w południowej Etiopii (kraj ten uważany jest za praojczyznę kawy). Ziarna kawowca rosną w dżungli DAWA, w cieniu drzew na wysokości przekraczającej 1500 metrów n.p.m. Są zbierane ręcznie i pozyskiwane metodą “na mokro”.
Za bogactwo smaku i aromatu tej ekologicznej kawy odpowiada etiopska Arabica o nazwie HEIRLOOM. Ziarna te występują również pod nazwą “etiopskie dziedzictwo”. Są koloru szaro-zielonego, są mniejsze oraz o nieco bardziej wydłużonym kształcie niż ziarna arabic amerykańskich. Objęte są ochroną prawną przez rząd Etiopii i nie mogą być uprawiane poza tym krajem.
Nuty smakowe: owocowe (cytryna, kumkwat oraz kiwi). Równoważą one słodycz, małą gorycz oraz kwasowość charakterystyczną dla afrykańskich odmian arabic
Gdzie kupić? Zajrzyj do sklepu TommyCafe: Kawa ziarnista BIO El Elefante
Kawa BIO bezkofeinowa EL COLIBRI Z HONDURASU
Ekologiczna kawa ziarnista bez kofeiny EL COLIBRI pochodzi z Ameryki Centralnej z regionu Marcala La Paz w Hondurasie, który słynie na świecie z doskonałej jakości upraw kawowca. Dzięki tropikalnemu klimatowi, zrównoważonemu rolnictwu oraz pasji, jaka towarzyszy rolnikom Arabica, którą oddajemy w Państwa ręce, cechuje delikatne i aksamitne body z wyrazistą kwasowością.
Za bogactwo smaku i aromatu kawy HONDURAS odpowiada kilka odmian Arabici: Typica, Caturra, Bourbon, Catuai, które rosną na wysokości 1450-1550 metrów n.p.m. Zbierane ręcznie i suszone na słońcu ziarna przepełnione jest nutami karmelu, orzechów i czekolady.
Wersję bezkofeinową kawy HONDURAS uzyskuje się w procesie wodnym z użyciem dwutlenku węgla bez chemicznych dodatków. Dzięki temu kawa zachowuje wszystkie swoje walory aromatyczno-sensoryczne.
Wyważona kwasowość oraz średni profil palenia sprawia, że bezkofeinowa kawa organiczna nadaje się do wszystkich metod parzenia.
Gdzie kupić? Zajrzyj do sklepu TommyCafe: Kawa ziarnista bezkofeinowa BIO El Calibri
Więcej o TommyCafe
TOMMY CAFE to od 2011 roku producent, importer, hurtownia i palarnia kawy z całego świata. W ofercie znajdziecie starannie wyselekcjonowane ziarna klasy premium: Kopi Luwak,Jamaica Blue Mountain, Kona Extra Fancy, specialty: Panama natural, Etiopia Amaro Gayo oraz bestsellery sprzedaży jak kawy brazylijskie Santos czy Yellow Bourbon.