Teraz czytasz...
Targi natura FOOD & beECO 2022 za nami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Targi natura FOOD & beECO 2022 za nami

Targi Natura Food

Tegoroczne targi natura FOOD & beECO przeszły do historii! Za nami trzy inspirujące dni, których echa będą wybrzmiewać jeszcze długo.

Targi natura FOOD & beECO 2022 przeszły do historii

Wyselekcjonowane orzechy, suszone owoce oraz ziarna, zebrane w lasach i gospodarstwach ekologicznych mieszanki ziołowe, organiczne herbaty, powidła, konfitury i przetwory wytwarzane z lokalnych warzyw i owoców, zimnotłoczone, nieoczyszczone i nierafinowane oleje, sery, chleby i wypieki, wina, nalewki i alkohole kraftowe  – to wszystko i wiele więcej można było skosztować i zakupić podczas tegorocznych Targów natura FOOD & beECO.

Wybór był ogromny, ale nie ma się co dziwić. W Atlas Arenie można było przebierać w ofercie blisko 150 producentów i dystrybutorów produktów ekologicznych i naturalnych.

Wróciliśmy bardzo zadowoleni. Mnóstwo ciekawych wystawców, znajomości, kontaktów. Spotkanie Was w miejscu pełnym dobrej energii było wspaniałym doświadczeniem. To było nasze pierwsze uczestnictwo w natura FOOD w Łodzi i zapewne nie ostatnie

– pisze na facebooku EkoAnka, producent octów ziołowych i owocowych z województwa pomorskiego.

Łódzka Wekownia wtóruje:

Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili nas na targach natura FOOD. Było nam bardzo miło spotkać naszych partnerów biznesowych i szeroki grono klientów indywidualnych. Cieszymy się, że mieliśmy okazję przedstawić nasze produkty również zupełnie nowym smakoszom Wekowni.

Tych ostatnich nie brakowało w Atlas Arenie. Targi stały się okazją do poznania zupełnie nowych smaków! „JOGO” – Łódzka Spółdzielnia Mleczarska zaprezentowała nowe „Lody Bambino”. Nie zabrakło – kultowych dla uczestników targów – rzemieślniczych czekolad od Beskid Chocolate.

pokaz kulinarny na targach
Źródło zdjęcia: NATURAFOOD (FB)

Smacznie i zdrowo. Wystawcy nagrodzeni!

Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się też wegańskie, bezglutenowe, a przy tym niesamowicie pyszne batony od Zmiany Zmiany. Tłumy dopisały na stoisku Gospodarstwa Rolnego R.H.D., którego „Olej Rzepakowy Keslera” otrzymał Złoty Medal Targów w kategorii „produkt naturalny”. To nie jedyny nagrodzony tym prestiżowym wyróżnieniem. Triumfował też „Olej konopny zimno tłoczony nieoczyszczony” Olvity, „Staropolski pasztet z gęsi” Wekowni, „Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia PHILEOS” firmy Dameco czy „Mięsko w galaretce” Zakładów Mięsnych Smak-Górno.

W trakcie Targów poznaliśmy też laureatów Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2022”. W tym roku zgłoszono blisko 40 produktów z województwa łódzkiego. Główną nagrodę konkursu zdobył „Baleron sezonowany z Zaborowa” przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika z powiatu tomaszowskiego.

Targi natura FOOD & beECO to nie tylko dziesiątki ciekawych producentów, ale też niezliczone dyskusje. Eksperci VII Forum Alergii poprowadzili niezwykle interesujące spotkanie na temat budowy diety optymalnej dla zdrowia. Publiczność miała mnóstwo pytań, a książek wydanych przez ekspertów Forum zabrakło już po kilku minutach.

Dziękujemy za sobotnie spotkanie z Panem Tomaszem Jakubiakiem, może ze wspólnej wymiany myśli, która miała wtedy miejsce powstanie nowy super projekt

– pisze dolnośląska manufaktura – Pierniki Wrocławskie. Wspomniana gwiazda Targów zaskoczyła nie tylko kulinarnie przygotowując na scenie prawdziwą kaszankę oraz danie wegetariańskie na bazie marynowanego tofu, ale też chętnie pozując do zdjęć i wchodząc w niezliczone inspirujące dyskusje, nie tylko z wystawcami.

Wspólne gotowanie, rozmowy i spotkania

Frekwencja dopisała, a szczęśliwcy najedli się do syta również podczas pokazu kulinarnego drugiego gościa specjalnego imprezy, Katarzyny Gubały. Znana z telewizji diet coach zabrała uczestników targów w podróż pełną zdrowych fermentacji wzmacniających organizm na jesień.

W tym roku targi jeszcze mocniej zacieśniły współpracę ze swoimi partnerami. Stowarzyszenie Polska Ekologia z ogromnym zaangażowaniem i dbałością o najdrobniejsze szczegóły wypełniła przestrzeń sceny głównej, a dania przygotowane przez jej ekspertów cieszyły najbardziej wybredne podniebienia. Akcentowany był przez nich również prowadzony wraz ze Stowarzyszeniem BioRomania projekt „Organic School”, promujący zdrowe nawyki żywieniowe.

Z kolei Agencja wydawnicza Geltz Media oprócz Forum Alergii przygotowała w Atlas Arenie rozstrzygnięcie drugiej edycji Plebiscytu Ekologicznego Lista Organic Life Top50.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.