Teraz czytasz...
Targi Bioexpo za nami!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Targi Bioexpo za nami!

Agnieszka Gotówka

W sobotę, 2 października 2021 r., zakończyła się III edycja Targów Bioexpo, która zgromadziła ponad 200 wystawców z branży ekologicznej. Wydarzenie zorganizowane w podwarszawskim Ptak Warsaw Expo cieszyło się dużym zainteresowaniem. 

Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych Bioexpo to wydarzenie, na które czekała branża ekologiczna. W jednym miejscu spotkali się przedsiębiorcy, producenci i klienci, którzy szukali wysokiej jakości produktów. A tych na targach nie brakowało.

Na targach Bioexpo obecne były takie firmy jak: Zakwasownia, Betterland, Farmy Roztocza, Eko-Wital, Smak Natury, Dary Natury, Farma Świętokrzyska, Bioryba, Helpa, Las Vegans. A to tylko niektóre z marek, bo wystawców było ponad 200!

Premiery podczas Bioexpo

Spotkania branżowe to świetna okazja do zaprezentowania nowości. Na taki krok zdecydowała się Zakwasownia, która właśnie podczas targów zaprezentowała innowacyjny produkt w swojej ofercie: „Zakwas z buraków z nukleotydami„.

Koncepcja nukleotydów to przede wszystkim dalej formuła innowacyjnej żywności. Chcieliśmy zrobić coś, czego na świecie nie ma w ogóle. Po niemal 12 miesiącach pracy możemy oddać w ręce klientów zakwas z nukleotydami

– mówi Mikołaj Bator, założyciel Zakwasowni. I dodaje:

Nukleotydy to podstawowe jednostki budujące DNA, a także składniki wielu enzymów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania i odporności organizmu. Zapewnienie ich większej ilości w diecie daje ludziom szybszą i bardziej efektywną regenerację. Wzmocnienie żywności nukleotydami jest sposobem na to, aby utrzymując pewnego rodzaju nawyki żywieniowe, zapewnić sobie ich optymalną ilość.

Zakwas z nukleotydami warto spożywać m.in. w czasie narażenia na stres, w okresie niedożywienia i rekonwalescencji, przy ciężkim wysiłku fizycznym i wymagających treningach.

Na Targach nie zabrakło też ciekawych pokazów kulinarnych. Na stoisku Farmy Świętokrzyskiej dla gości gotował Karol Okrasa.

Rozmowy i dyskusje w nurcie eko

Podczas targów odbył się też Kongres Bioexpo. W trakcie konferencji branżowych, w których udział wzięło blisko 50 ekspertów, próbowano odpowiedzieć na pytania, które nieustannie wybrzmiewają w branży żywności ekologicznej. Dyskutowano m.in. o tym, w jaki sposób zachęcić rolników do przejścia na produkcję ekologiczną oraz jak przekonać konsumentów do kupowania ekoproduktów.

Za nami również Organic Food Conference. Ta międzynarodowa konferencja branżowa przygotowana przez Międzynarodową Federację Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM) oraz Polską Izbę Żywności Ekologicznej przyciągnęła przetwórców, sprzedawców detalicznych, handlowców i importerów. Stanowiła przestrzeń do wymiany doświadczeń i dała możliwość nawiązania kontaktów biznesowych.

Organizatorzy tragów Bioexpo zapraszają już na kolejną edycję wydarzenia. Czy powtórzy tegoroczny sukces? Czas pokaże.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.