Teraz czytasz...
Świeża ekokawa. Gdzie chcesz, kiedy chcesz i bez fusów. Podpatrzone na BioFach 2015

Świeża ekokawa. Gdzie chcesz, kiedy chcesz i bez fusów. Podpatrzone na BioFach 2015

 

Na pierwszy rzut to oka to zwykła torebka z kawą w środku, ale w  środku znajduje się french press, dzięki któremu kawa zyskuje znacznie bogatszy smak niż gdybyśmy po prostu zalali ją wrzątkiem. „Wynalazek” ten podpatrzyliśmy na stoisku Grower’s Cup podczas Targów BioFach w Norymberdze.

W środku saszetki znajduje się około 18 g kawy Honduras, Bolivia lub Etiopia z certyfikatem BIO i Fairtrade (Grower’s cup ma w ofercie także kawy konwencjonalne, wybierać można również spośród herbat).  Całość zalewa się 300 ml wody. Dzięki wykorzystaniu odpowiedniego filtra, po zalaniu wodą kawa parzona jest na zasadzie działania French pressu. Smak jest atrakcyjny i nie ma mowy o fusach.

Z jednego opakowania można więc uzyskać dwie filiżanki (zalanie jest bardzo proste dzięki obecności „kranika”) – w sam raz na piknik ;). Zestawy wprowadziła już do sprzedaży m.in. amerykańska sieć Whole Foods a w Polsce pojawia się w ofertach niektórych e-sklepów ze sprzętem turystycznym.

Na czym polega działanie Grower’s Cup?

2cup CoffeeBrewer from GrowersCup on Vimeo.

Zobacz także
Złote Medale Targów natura FOOD & beECO

Targi BioFach odbyły się w Norymberdze w dniach 11-14 lutego 2015.

Zobacz naszą relację: BioFach 2015 – relacja. Polacy coraz bardziej aktywni 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.