Ponad 120 miliardów – na tyle wyceniany jest światowy rynek żywności ekologicznej w 2020 roku. Najbardziej aktualne, dostępne dane opublikowała szwajcarska organizacja FiBL w raporcie The World Of Organic Agriculture 2022.
Artykuł jest aktualizowany co roku o najnowsze dostępne dane
USA, Francja i Niemcy – największe rynki żywności ekologicznej
Największe rynki żywności ekologicznej to USA (49,5 mld Euro), Niemcy (15 mld Euro) oraz Francja (12,7 mld Euro). W 2019 roku rynek rozwijał się bardzo dynamicznie we Francji (19%), ale w 2020 roku liderem wzrostu są Niemcy. Tamtejszy rynek żywności ekologicznej zwiększych się o 22 procent.

Najwięcej na żywność EKO wydają Szwajcarzy
418 Euro rocznie wydaje na żywność ekologiczną przeciętny Szwajcar. Helweci wyprzedzili w tym zestawieniu Duńczyków, którzy z kolei pochwalić się mogą największym udziałem rynku żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym (13%).


Czytaj także: Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku
Ile upraw ekologicznych znajduje się na całym świecie?
W skali globalnej, certyfikacją ekologiczną w 2020 roku objęto prawie 75 milionów hektarów, co stanowi 1,6% powierzchni uprawnej na całym świecie. W 2019 roku było to 1,5%.

W 18 krajach (w 2019 w 16) udział gruntów uprawianych ekologicznie w całej liczbie gruntów ornych przekracza 10%. W tym zestawieniu dominują kraje europejskie: Liechtenstein (41,6%) i Austria (26,5%). Co ciekawe, w czołówce nie brakuje krajów ze środkowej i wschodniej Europy.
Przeczytaj także: Żywność ekologiczna przez internet? Prawie co 10 ekokonsument dokonał zakupu

Czytaj także: Żywność ekologiczna – polski rynek
Rolnictwo ekologiczne w Europie. Najważniejsze wskaźniki za 2019 rok
- 6 miliona hektarów objętych certyfikacją ekologiczną (wliczając obszary w okresie konwersji)
- 1% gruntów rolnych na terenie UE uprawiancyh jest ekologicznie
- Na przełomie lat 2018 i 2019 przybyło 82 miliona hekatrów objętych certyfikacją ekologiczną, co oznacza wzrost o 5,9%.
- Na terenie Unii Europejskiej działa 343 000 producentów ekologicznych
- Sprzedaż żywności ekologicznej w cenach detalicznych osiągnęła 4 miliarda Euro.
Rolnictwo ekologiczne na świecie. Najważniejsze liczby i wskaźniki
- 187 krajów prowadzi statystyki dotyczące rolnictwa ekologicznego
- 3 milionów hekatarów powierzchni uprawnych objętych jest certyfikacją ekologiczną (z uwzględnieneim terenów w procesie konwersji)
- 16 krajów ma 10% lub większy udział obszarów uprawianych ekologicznie w całkowitej powierzchni rolnej. 15 krajów ma między 5 a 10%.
- 1 million producentów posiada certyfikat ekologiczny.
- Globalny rynek żywności ekologicznej przekroczył wartość 106 miliardów Euro.

O raporcie The World Of Organic Agriculture
23 edycja raportu The World Of Organic Agriculture opublikowana została przez Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego i Międzynarodową Federację Ruchów Ekologicznych (IFOAM) w lutym 2021. Wszystkie edycje dostępne są bezpłatnie w formacie pdf.
