Teraz czytasz...
Światowy rynek żywności ekologicznej warty ponad 120 miliardów Euro (dane z 2020 roku)
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Światowy rynek żywności ekologicznej warty ponad 120 miliardów Euro (dane z 2020 roku)

Ponad 120 miliardów – na tyle wyceniany jest światowy rynek żywności ekologicznej w 2020 roku. Najbardziej aktualne, dostępne dane opublikowała szwajcarska organizacja FiBL w raporcie The World Of Organic Agriculture 2022.

Artykuł jest aktualizowany co roku o najnowsze dostępne dane

USA, Francja i Niemcy – największe rynki żywności ekologicznej 

Największe rynki żywności ekologicznej to USA (49,5 mld Euro), Niemcy (15 mld Euro) oraz Francja (12,7 mld Euro). W 2019 roku  rynek rozwijał się bardzo dynamicznie we Francji (19%), ale w 2020 roku liderem wzrostu są Niemcy. Tamtejszy rynek żywności ekologicznej zwiększych się o 22 procent. 

Żywność ekologiczna na świecie. Dane z raportu FiBL

Najwięcej na żywność EKO wydają Szwajcarzy 

418 Euro rocznie wydaje na żywność ekologiczną przeciętny Szwajcar. Helweci wyprzedzili w tym zestawieniu Duńczyków, którzy z kolei pochwalić się mogą największym udziałem rynku żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym (13%). 

Rolnictwo ekologiczne w Europie. Dane z raportu FiBL.
Rynek żywności ekologicznej w Europie

Czytaj także: Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku

Ile upraw ekologicznych znajduje się na całym świecie?

W skali globalnej, certyfikacją ekologiczną  w 2020 roku objęto prawie 75 milionów hektarów, co stanowi 1,6% powierzchni uprawnej na całym świecie. W 2019 roku było to 1,5%. 

Kraje, w których udział upraw ekologicznych przekracza 10% powierzchni rolnej

W 18 krajach (w 2019 w 16) udział gruntów uprawianych ekologicznie w całej liczbie gruntów ornych przekracza 10%. W tym zestawieniu dominują kraje europejskie: Liechtenstein (41,6%) i Austria (26,5%). Co ciekawe, w czołówce nie brakuje krajów ze środkowej i wschodniej Europy.

Przeczytaj także: Żywność ekologiczna przez internet? Prawie co 10 ekokonsument dokonał zakupu

Zobacz także


Obszary objęte certyfikacją ekologiczną na całym świecie

Czytaj także: Żywność ekologiczna – polski rynek

Rolnictwo ekologiczne w Europie. Najważniejsze wskaźniki za 2019 rok

  • 6 miliona hektarów objętych certyfikacją ekologiczną (wliczając obszary w okresie konwersji)
  • 1% gruntów rolnych na terenie UE uprawiancyh jest ekologicznie
  • Na przełomie lat 2018 i 2019 przybyło 82 miliona hekatrów objętych certyfikacją ekologiczną, co oznacza wzrost o 5,9%.
  • Na terenie Unii Europejskiej działa 343 000 producentów ekologicznych
  • Sprzedaż żywności ekologicznej w cenach detalicznych osiągnęła 4 miliarda Euro.

Rolnictwo ekologiczne na świecie. Najważniejsze liczby i wskaźniki

  • 187 krajów prowadzi statystyki dotyczące rolnictwa ekologicznego
  • 3 milionów hekatarów powierzchni uprawnych objętych jest certyfikacją ekologiczną (z uwzględnieneim terenów w procesie konwersji)
  • 16 krajów ma 10% lub większy udział obszarów uprawianych ekologicznie w całkowitej powierzchni rolnej. 15 krajów ma między 5 a 10%.
  • 1 million producentów posiada certyfikat ekologiczny.
  • Globalny rynek żywności ekologicznej przekroczył wartość 106 miliardów Euro.
Producenci żywności ekologicznej na świecie. Dane z raportu FiBL

O raporcie The World Of Organic Agriculture

23 edycja raportu The World Of Organic Agriculture opublikowana została przez Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego i Międzynarodową Federację Ruchów Ekologicznych (IFOAM)  w lutym 2021. Wszystkie edycje dostępne są bezpłatnie w formacie pdf. 

Okładka raportu The World Of Organic Agriculture. Edycja 2022.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.