Teraz czytasz...
Światowy rynek żywności EKO warty 72 mld USD

Światowy rynek żywności EKO warty 72 mld USD

 

Na 72 miliardy USD wyceniany jest światowy rynek żywności ekologicznej. Od 1999 roku powiększył się on 5 krotnie. Najnowsze dane prezentowano podczas Targów BioFach w Norymberdze. 

Ponad 90% ze wspomnianych obrotów generowanych jest na terenie Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej oraz Europy. Największe światowe rynki żywności ekologicznej to: USA, Niemcy, Francja i Chiny. 

Najwyższa konsumpcja ekożywności per capita ma miejsce w Szwajcarii (210 Euro / rok) i Dani 163 Euro.

EKO już w 170 krajach

170 krajów posiada systemy certyfikowania żywności ekologicznej (w Europie 47). 43,1 miliona hektarów (w Europie 11,5 mln ha) objętych było certyfikacją ekologiczną w 2013 roku (Liczba uwzględnia obszary w trakcie konwersji) – stanowi to 0,98% całkowitego obszaru upraw (w Europie całkowity udział upraw eko wynosi 2,4%). W ciągu ostatnich 10 lat areał objęty uprawami ekologicznymi podwoił się. 

Certyfikat posiada 2 miliony podmiotów (3/4 tej liczby to Azja, Ameryka Południowa i Afryka). Polska zajmuje 10 miejsce na liście krajów posiadających największą liczbę producentów ekologicznych. Nad Wisłą certyfikat posiada 25944 podmiotów.

Na przełomie lat 2012 i 2013 teren objęty certyfikacją ekologiczną zwiększył się o 15% (to prawie 6 milionów hektarów) – duży wpływ na tą dynamikę ma ponad 50% przyrost certyfikowanych łąk w Australii, co wiąże się z lawinowo rosnącym popytem na ekologiczną wołowinę.

 

W 11 krajach gospodarstwa ekologiczne zajmują ponad 10% powierzchni rolnej

W 11 krajach obszar gospodarstw ekologicznych przekracza 10% całkowitego obszaru rolnego. Liderem pod tym względem są Falklandy (36,3%), Liechtenstein (31%) oraz Austria (19,5%). Wskaźnik przekraczający 10% posiadają także: Szwecja (16,3%), Estonia (16%), Szwajcaria (12,2%), Gujana Francuska (11,9%), Samoa (11,8%), Czechy (11,2%), Łotwa (11%) i Włochy (10,3%).

Dane pochodzą z informacji zebranych przez Szwajcarski Instytut Badań nad Rolnictwem Ekologicznym (FiBL) w raporcie The World Of Organic Agriculutre oraz informacji udzielonych podczas prezentacji przez Amarjita Sachotę z jednostki badawczej Organic Monitor.

opracowanie: Karol Przybylak

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.