W ofercie Starej Mleczarni S.A. pojawiły się dwa nowe sery – Skulibaba EKO i Kaszubski Łąkowy EKO. Oba posiadają certyfikaty ekologiczne.
Jak czytamy w informacji nadesłanej przez Starą Mleczarnię:
Są to sery dojrzewające podpuszczkowe z krowiego mleka. Swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają procesowi dojrzewania i dodatkom użytym w tym procesie. Kaszubski Łąkowy EKO zamyka w sobie aromat kaszubskich łąk. Dojrzewa trzy miesiące, obłożony sianem. Skulibaba EKO to ser z charakterem. Jest w nim wyczuwalny smak i zapach cebuli, w której powoli dojrzewa.
Podobnie jak inne sery Starej Mleczarni, Kaszubski Łąkowy EKO i Skulibaba EKO są produkowane w oparciu o tradycyjne receptury, wytwarzane rzemieślniczymi metodami. Nie zawierają żadnych dodatków chemicznych.
W ich składzie znajdują się tylko:
- certyfikowane ekologiczne mleko,
- podpuszczka mikrobiologiczna,
- bakterie fermentacji mlekowej
- sól
- ekologiczne dodatki nadające im szczególny aromat.
Sery Starej Mleczarni powstają w zakładzie mleczarskim w Zielinie na Kaszubach – w jednym z najczystszych regionów Polski.
źródło: materiały prasowe www.staramleczarnia.pl