Sprzedaż pestycydów wykorzystywanych w rolnictwie w UE wyniosła 333 tys. ton w 2019 roku, co oznacza spadek o 6% r/r – wynika z najnowszych danych Eurostatu. To najniższy wynik od ośmiu lat. W Polsce tendencja jest odwrotna. Zanotowano wzrost o 11%.
Najwyższy spadek odnotowano w Danii, o ponad 42% od 2011 roku. We Włoszech, Portugalii, Czechach, Szwecji i Rumunii ten spadek wyniósł ponad jedną piątą. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej zauważają, że sposobem na odwrócenie wzrostowego trendu w Polsce jest rozwój rolnictwa ekologicznego. Zwłaszcza, że zgodnie z planami Unii Europejskiej uprawy ekologiczne powinny stanowić 25% gruntów rolnych.
– Wydaje się, że teraz jest sprzyjający czas na wprowadzanie zmian, bo zwiększa się świadomość konsumentów. Ich codzienne wybory żywieniowe mają wpływ na spowalnianie zmian klimatycznych, chociażby przez mniejsze zużycie pestycydów – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Mimo że dane zbiorcze dla krajów UE dopiero w 2019 roku uwidoczniły spadek sprzedaży pestycydów, w wielu krajach następował on już od 2011 roku. Największy spadek odnotowano w Danii (42%), a następnie w Portugalii, Czechach, Szwecji i Rumunii, a także we Włoszech.
https://biokurier.pl/ekorynek/warzywa-ekologiczne-bez-opakowan-farma-swietokrzyska-zastepuje-je-tatuazami/
Te kraje odnotowały spadek o ponad 20%. Z kolei największy wzrost sprzedaży pestycydów odnotowano na Cyprze (101%), a następnie w Łotwie (54%), Austrii (44%) i w Polsce (11%).
– Klienci, podejmując codzienne decyzje zakupowe mają ogromny wpływ na rozwój rolnictwa ekologicznego. Rosnąca sprzedaż produktów eko sprawia, że więcej rolników rozważa ten sposób uprawy. A to w efekcie pociąga za sobą spadek użycia pestycydów. Powinniśmy do tego dążyć ponieważ środki tego typu nie służą ani naszemu zdrowiu ani środowisku. Na szczęście konsumenci w naszym kraju są coraz bardziej świadomi, więc można mieć nadzieję, że w najbliższych latach tendencja dotycząca sprzedaży pestycydów w Polsce również będzie spadkowa – mówi Łukasz Gębka.
https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/pestycydy-czy-powinnismy-sie-ich-obawiac/
mat prasowe Farmy Świętokrzyskiej