Są Food Trucki jest i Cheese Truck. Pomysł na biznes z Wielkiej Brytanii

 

Cheese Truck to oryginalny pomysł Mathew Carvera , który od 2013 roku wykorzystuje brytyjskie zamiłowanie do roztopionego na gorąco sera. W ciągu trzech miesięcy Carver uczył się wszystkiego, czego tylko zdołał o wypieku pieczywa i testował wiele tradycyjnych w Anglii gatunków sera. Do spółki wciągnął też poznanego przy okazji piekarza, niezadowolonego ze swojej dotychczasowej pracy.

Czym jest i jak powstał Cheese truck?

Koncepcja Cheese trucka jest prosta. “Wystarczy” wyjechać na ulice autem, z którego sprzedaje się pyszne, grillowane kanapki…

Pierwszy raz Cheese Truck pojawił się na jednym z niedzielnych targów. Udało się sprzedać niewiele, głównie rodzinie i przyjaciołom. Jednak nauka nie poszła w las. W najbliższym czasie mikro-przedsiębiorca kupił profesjonalną tarkę do serów, poddał ostatecznemu tuningowi auto i zatrudnił jeszcze jedną osobę.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Lokalne upodobania do sera mają znaczenie

Kolejne odkrycie: gdy w Leeds kanapki sprzedawały się znakomicie, to te same w Londynie nie znajdowały nabywców. Przełom dla biznesu nastąpił w lipcu 2014 roku, gdy na festiwalu w Glastonbury udało się sprzedać 4 tysiące kanapek w 4 dni…

Przez resztę lata Cheese Truck pojawiał się na innych festiwalach, imprezach firmowych i promocyjnych znanych firm. Mimo awarii sprzętu i wielu innych trudności udało się przetrwać do jesieni. Zimą firma stała się nieco bardziej stacjonarna. Ze znajomymi prowadzącymi bary i puby zorganizowali Turntables, strefę uliczną opłaconą na 6 tygodni, gdzie każdy może korzystać z uroków wolnego czasu. Plany właścicieli na 2015 rok wskazują, że to dopiero początek udanego przedsięwzięcia.

Co serwują w Cheese Truck?

Okazuje się, że menu nie musi mieć wielu stron, by miejsce przyciągało klientów. Twórcy Cheese Truck bazują w swoich grillowanych kanapkach na dobrym pieczywie i tradycyjnych serach: jak Stilton, Cheddar i sery kozie. Do tego różne rodzaje cebuli, chorizo, bekon, chutney gruszkowy, miód, orzechy włoskie, masło rozmarynowe.

Jest w czym wybierać spośród wyraźnych smaków. W menu nie może zabraknąć ukochanego dania Brytyjczyków: makaronu z serem (macaroni cheese). Każdy składnik jest sezonowy i pozyskiwany lokalnie. Mięso pochodzi od zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu. Pogodzono w pewien sposób ideę fast i slow food.

Szukasz więcej inspiracji na ekobiznes? Sprawdź dział EKOMARKETING

oprac. Małgorzata Górska | Zdj. Cheese Truck / strona www firmy

Źródła:
http://theidleman.com/manual/life-hacks/the-story-of-cheese-truck-ldn/
http://www.thecheesetruck.co.uk/

Brak postów do wyświetlenia