Teraz czytasz...
Rynek żywności ekologicznej w Polsce – 2019 rok. Jest nowy raport PMR
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Rynek żywności ekologicznej w Polsce – 2019 rok. Jest nowy raport PMR

0,4% polskiego rynku spożywczego stanowi rynek żywności ekologicznej. Rośnie dynamicznie, ale jego skala wciąż pozostaje kilkukrotnie mniejsza niż w krajach zachodniej Europy.

23% Polaków kupuje bio żywność

– wynika z badania ankietowego przeprowadzonego przez PMR. W raporcie Rynek żywności BIO i kosmetyków naturalnych w Polsce czytamy, że częściej tego typu zakupów dokonują kobiety niż mężczyźni.

Przyczyny i bariery zakupu żywności eko

Wśród motywów decydujących o wyborze żywności z certyfikatem ekologicznym, konsumenci wskazywali kwestie zdrowotne, wyższą jakość oraz lepszy smak. Wśród najczęściej wymienianych barier w zakupie ekoproduktów znalazły się wysoka cena, nieufność wobec oznaczenia BIO/EKO oraz przyzwyczajenie do zakupu innych produktów.

https://biokurier.pl/uncategorized/ekoprzekaski-maja-przyszlosc-raport/

Raport „Rynek żywności bio i kosmetyków naturalnych w Polsce 2019. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2019-2024” zawiera dane dotyczące kategorii żywności bio oraz kosmetyków naturalnych, w tym ich wartości wraz z prognozami do 2024 r. Prezentuje wartość kategorii żywności bio oraz kosmetyków naturalnych, a także informacje o najważniejszych trendach na rynku. Zawiera on także dane pozyskane dzięki przeprowadzeniu badania konsumenckiego, które odpowiedzą na pytania o miejsca zakupu, motywacje czy częstotliwość kupowania wybranych produktów.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.