Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018 zawiera informacje o organizacji systemu kontroli w rolnictwie ekologicznym w Polsce, przepisach prawa, na podstawie których realizowane są zadania w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz dane statystyczne obrazujące sytuację w tym sektorze rolnictwa w Polsce.
Najważniejsze dane zawarte w raporcie
- Zmalała liczba producentów ekologicznych (różnego rodzaju) z 21 400 do 20 549.
- Zwiększyła się liczba przetwórni z 795 do 910.
- Zmalała powierzchnia użytków rolnych z 494 978,66 ha do 484 676,15 ha.
- Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały zboża, rośliny na paszę oraz łąki i pastwiska
- Najważniejsze gatunki zwierząt chowane metodami ekologicznymi to drób (głównie kury nioski i brojlery), owce i bydło.
Raport nie zawiera natomiast danych dotyczących sprzedaży, wielkości rynku żywności ekologicznej, liczby jednostek handlujących tego typu produktami – wiarygodnych, instytucjonalnych źródeł tego typu danych wciąż w Polsce brakuje.
https://biokurier.pl/ekorynek/warzywa-ekologiczne-bez-opakowan-farma-swietokrzyska-zastepuje-je-tatuazami/
Skąd pochodzą dane wykorzystane w dokumencie?
Raport został opracowany na podstawie danych otrzymanych przez GIJHARS od jednostek certyfikujących, danych EUROSTAT oraz danych własnych IJHARS zebranych w trakcie realizacji ustawowych zadań w sektorze rolnictwa ekologicznego.
Raport zawiera również informacje o pomocy finansowej wypłaconej producentom ekologicznym w ramach programu rolno-środowiskowego finansowanego ze środków PROW. Dane te pochodzą z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
„Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017 – 2018” to dziewiąta publikacja przygotowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotycząca rolnictwa ekologicznego.
W kolejnych tygodniach będziemy prezentować bardziej szczegółowe dane.
Skąd pobrać Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018?
Raport dostępny jest w formacie PDF na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczch.