Rolnictwo ekologiczne na świecie – statystyki za 2013 rok

 

Na całym świecie przybywa gospodarstw ekologicznych, zwiększa się areał upraw i rosną rynki. Nadal jednak jest sporo wyzwań, którym trzeba sprostać. Prezentujemy najważniejsze liczby z wydanego niedawno raportu The World Of Organic Agriculture.

43,1 mln ha (5.6 mln ha więcej niż w 2012 r) ziemi rolnej na całym świecie objętych było w 2013 roku certyfikacją ekologiczną. W 1999 roku było to 11 mln ha. Informacje udostępniło 170 krajów.  Na rynku działają 2 miliony producentów (z czego ¾ w krajach rozwijających się) legitymujących się ekocertyfikatem.

10 krajów z największym areałem rolnictwa ekologicznego (mln ha) 2013 rok

1.    Australia 17,2
2.    Argentyna 3,2
3.    USA 2,2 (2011)
4.    Chiny 2,1
5.    Hiszpania 1,6
6.    Włochy 1,3
7.    Francja 1,1
8.    Niemcy 1,1
9.    Urugwaj 0,9 (2006)
10.    Kanada 0,9

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kraje z udziałem upraw ekologicznych powyżej 10%: Falklandy, Liechtenstein, Austria, Szwecja, Estonia, Szwajcaria, Gujana Francuska, Samoa, Czechy, Łotwa, Włochy

Te dwa zestawienia na pewno warto traktować łącznie, łatwo bowiem zauważyć, że w pierwszym dominują kraje o bardzo dużej powierzchni (kraju i gruntów rolnych), w drugim zaś te o powierzchni niewielkiej. Wyjątkiem są tutaj Włochy, które mają duży areał ekologicznych upraw a ich udział w ogólnej powierzchni rolnej przekracza 10%. Co więcej jak pokazuje zestawienie prezentujące kraje z największą liczbą producentów, także w tej klasyfikacji Italia znajduje się w pierwszej dziesiątce.

10 krajów z największą liczbą producentów ekologicznych 2013 rok

1.    Indie – 650 000
2.    Uganda  – 189 610
3.    Meksyk – 169 703
4.    Tanzania – 148 610
5.    Etiopia – 134 626
6.    Turcja – 65 042
7.    Peru – 52 284
8.    Włochy – 45 969
9.    Hiszpania – 30 502
10.    Polska (2012) – 25 944

Analizując to zestawienie warto dodać, że liczba producentów nie musi i raczej nie przekłada się na wielkość produkcji i rynku. Charakterystyczną cechą rolnictwa ekologicznego jest jego rozdrobnienie co z pewnością ma wpływ na liczbę producentów w takich krajach jak Indie, Uganda, Meksyk czy Tanzania. Rozdrobnienie (choć przy zachowaniu odpowiednich proporcji do wymienionych wcześniej krajów) dotyczy także Polski mimo, iż przeciętna wielkość gospodarstwa ekologicznego w naszym kraju przewyższa wielkość gospodarstwa konwencjonalnego. Analizując liczby dotyczące polski trzeba wziąć również poprawkę pod gospodarstwa, które nastawiają się na dopłaty a nie produkcję bo wciąż takowe funkcjonują.

USA i Europa – największe rynki żywności ekologicznej

Największym rynkiem żywności ekologicznej są wciąż Stany Zjednoczone Ameryki Północnej z wyceną na 35 miliardów dolarów (4% całego rynku). Według branżowego eksperta, Amarjita Sachoty z jednostki badawczej Organic Monitor na amerykańskim rynku wciąż występują problemy z podażą ekoproduktów.

31 miliardów dolarów warty jest natomiast Europejski rynek żywności eko. Liderami są: Niemcy, Francja, Włochy.  Eksperci zwracają uwagę, że po spadkach związanych z kryzysem wciąż jeszcze nie wrócił on do wcześniejszej dynamiki wzrostu choć tendencje już od kilku lat są pozytywne.

Wyzwania przed rolnictwem ekologicznym

Według ekspertów z FiBL (szwajcarska placówka naukowa zajmująca się badaniami dot. rolnictwa ekologicznego) i Organic Monitor największym wyzwaniem stojącym przed całym nurtem promującym i produkującym produkty BIO jest zachowanie tożsamości i prezentowanie wyjątkowości i odrębności rolnictwa ekologicznego na tle rosnącej gamy najróżniejszych „zielonych oznaczeń”. Ich liczba powoduje dezorientację konsumentów i rozmywanie się standardów oraz pojęć. Rozwiniemy ten temat.

Dane zaprezentowane zostały w trakcie Targów Bio Fach 2015, przeczytaj naszą relację: BioFach 2015 – relacja. Polacy coraz bardziej aktywni

Opracowanie i komentarze: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia